Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ulice Haify obsadzujú v čase karantény diviaky

Ilustračná snímka. Foto: TASR//Pavol Ďurčo

Najmä nábožensky založení židia a moslimovia, ktorí považujú ošípané za nečistých tvorov, sa podľa agentúry obávajú, že sa zvieratá začnú chovať agresívne.

Jeruzalem 17. apríla (TASR) - Skupiny diviakov sa začali v čase karanténnych opatrení, ktorých cieľom je zastaviť šírenie nového koronavírusu, vo zvýšených počtoch pohybovať po uliciach tretieho najväčšieho izraelského mesta Haifa.

Divé svine, ktoré v minulosti mesto navštevovali len v nočných hodinách, začali jeho ulice obsadzovať aj cez deň, pričom strašia domáce zvieratá a blokujú cesty. V piatok o tom informovala agentúra Reuters.

"Bojíme sa ísť von čo len vyhodiť smeti. Netuším, z ktorého smeru pribehnú diviaky," vyhlásil hudobný inštruktor Meirav Litani, zatiaľ čo sa za ním v pozadí vynoria divé svine. "Chodia k našim smetiakom a prevracajú ich. Sme nedostatočne chránení. Cítime sa bezmocne," dodal.

Najmä nábožensky založení židia a moslimovia, ktorí považujú ošípané za nečistých tvorov, sa podľa agentúry obávajú, že sa zvieratá začnú chovať agresívne. "Bojím sa, že keď koronavírus prejde, diviaky už budú zvyknuté na to, že k nám môžu prichádzať vo dne v noci," vyhlásil v tejto súvislosti Jaron Hanan - iniciátor hnutia, ktoré od miestnej vlády požaduje tvrdší postup voči divej zveri.

Miestna radnica minulý rok zakázala odstrel diviakov, ktorí do mesta prichádzajú podľa niektorých expertov preto, že v dôsledku rozširovania ľudských sídiel prichádzajú o svoje prirodzené životné prostredie.