Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ultraortodoxní židia v Izraeli sa nechcú podriadiť vládnym nariadeniam

Ultraortodoxní Židia, ilustračné foto. Foto: TASR

V krajine s desiatimi miliónmi obyvateľov je oficiálne 21 obetí nákazy a 5600 pozitívne testovaných.

Jeruzalem 1. apríla (TASR) - Polovica osôb hospitalizovaných v Izraeli pre nákazu novým druhom koronavírusu sú ortodoxní židia, ktorí pritom tvoria len desať percent populácie. Ich vysoký podiel medzi hospitalizovanými súvisí s tým, že odmietajú rešpektovať nariadenia izraelskej vlády, ktorých cieľom je zmierniť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2.

Podľa spravodajského portálu France Info sa to jasne ukázalo minulú sobotu, keď sa stovky ortodoxných židov, väčšinou bez rúšok na tvári a rukavíc, zúčastnili na pohrebe hlavného rabína v meste Bnej Brak neďaleko Tel Avivu.

Spôsob života sa výrazne nezmenil ani v jeruzalemskej štvrti Mea Šearim, kde sa v uliciach objavili plagáty viniace ženy, že epidémiu koronavírusu spôsobili ony svojím "neslušným" správaním.

France Info dodáva, že ultraortodoxní židia majú len obmedzený prístup k informáciám, keďže nemajú televíziu, internet ani smartfóny. Niekoľko rabínov však už na túto komunitu apelovalo, aby dodržiavala pokyny vydané vládou.

Spravodajský server France Info však pripomína, že ultraortodoxní židia sa "boja len Boha" a izraelským úradom príliš neveria.

Z komunity ortodoxných židov pochádza aj minister zdravotníctva Jaakov Litzman, ktorý minulý štvrtok vyjadril nádej, že epidémia sa skončí 8. apríla pred sviatkom pesach. Týmto sviatkom nekvasených chlebov si židia pripomínajú útek svojich predkov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša.

"Modlíme sa a veríme, že Mesiáš príde pred pesachom, aby nás zachránil - tak ako to urobil Najvyšší, keď nás zachránil a vyslobodil z Egypta," uviedol minister.

Izrael v rámci boja s novým koronavírusom nariadil svojim občanom veľmi prísne obmedzenia pohybu, uzavrel štátne hranice, pohyb ľudí monitoruje pomocou aplikácií v mobilných telefónoch a denne robí testy tisícom ľudí.

V krajine s desiatimi miliónmi obyvateľov je oficiálne 21 obetí nákazy a 5600 pozitívne testovaných. Experti sa však obývajú, že nakazených je oveľa viac, najmä v komunite ortodoxných židov, ktorí majú veľké rodiny, žijú v stiesnenom priestore a nijako neobmedzujú spoločenské kontakty.