Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Umelci Česka, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska vydali protivojnovú pieseň

Snímka z klipu piesne Nevzdám se. Foto: YouTube/Igor Ochepovsky

Nahrávanie piesne sa uskutočnilo 28. februára, štyri dni po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Praha 9. marca (TASR) - Takmer dve desiatky českých, ukrajinských, ruských a bieloruských hudobníkov vyjadrili svoj nesúhlas s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine spoločným nahratím skladby "Nevzdám se".

Skladba vznikla novou úpravou piesní "Obijmi" a "Bez boju" od ukrajinskej rockovej skupiny Okean Elzy. Jej novú podobu pripravil ruský producent a hudobník Igor Ochepovsky, ktorý rovnako ako ďalší umelci zapojení do tohto projektu pôsobí a žije v Česku.

"Pre Ukrajincov, Rusov a Bielorusov sú to úplne ikonické piesne, ktoré všetci dobre poznáme. Naše národy a životy spájajú nielen melódie, ale aj témy o láske, nádeji, odvahe a odhodlaní," vysvetlil výber skladby uralský rodák Igor Ochepovsky, ktorého citujú spravodajské médiá Novinky.cz a ČT24.



Na skladbe v štúdiu spolupracovali David Koller (Česko) - bicie a spev; Igor Orozovič (Česko) - spev; Monika Načeva (Česko) - spev; Lenka Dusilová (Česko) - spev; Michal Pavlíček (Česko) - gitara a spev; Aliaksandr Yasinski (Bielorusko) - akordeón a spev; Roman Zabelov (Bielorusko) - akordeón a spev; Kirill Yakovlev (Rusko) - balalajka; Taras Volos (Ukrajina) - kontrabas; Vartui Saribekianová (Ukrajina) - husle; Natalia Lisniaková (Ukrajina) - husle; Šimon Marek (Česko) - violončelo; Jan Forest (Česko) - viola; Kateryna Vatchenková (Ukrajina) - domra; Nikita Krein (Bielorusko) - gitara a spev; Olesya Ochepovská (Rusko) - klavír; Igor Ochepovsky (Rusko) - produkcia a gitara.

"Zúčastnení muzikanti sú jedni z najlepších umelcov, ktorých poznám. Okrem lásky k hudbe nás spája nesúhlasný postoj k aktuálnemu dianiu. Som muzikant, hovorím k ľuďom hudbou," uviedol k zapojeným hudobníkom Ochepovsky. Nahrávanie piesne sa uskutočnilo 28. februára, štyri dni po vypuknutí vojny na Ukrajine.