Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Diela zo zbierky nacistického obchodníka Gurlitta vystavili v Izraeli

Archívna snímka zachytáva menovku na dverách Corneliusa Gurlitta. Foto: TASR/AP

Výstavu pripravili v spolupráci s Múzeom výtvarného umenia v Berne, ktoré v roku 2014 zdedilo Gurlittovu pozostalosť, a nemeckým Bundeskunsthalle v Bonne, ktoré vystavovalo predmetné v rokoch 2017-18.

Tel Aviv 24. septembra (TASR) - Umelecké diela z osobnej zbierky nemeckého kunsthistorika a obchodníka s výtvarnými dielami Hildebranda Gurlitta, ktorý počas druhej svetovej vojny spolupracoval s nacistami, po prvý raz predstavili verejnosti v Izraeli. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Približne 100 malieb, kresieb, tlačí a sôch budú môcť záujemcovia od utorka zhliadnuť na výstave s názvom "Osudová voľba: Umenie z Gurlittovej zbierky" v izraelskom národnom múzeu Muzeon Jisrael v Jeruzaleme. Vystavené sú diela od Pierra-Augusta Renoira, Édouarda Maneta, Clauda Moneta, Emila Noldeho, Otta Dixa, Maxa Ernsta a ďalších.

Viac než 1500 kusov umeleckých diel bolo objavených v roku 2012 v dome Corneliusa Gurlitta, ktorého otec v mene nacistického režimu obchodoval so "zvrhlým umením". Niektoré z diel sa takisto našli v roku 2014 v druhom dome rodiny Gurlittovcov v rakúskom Salzburgu.

Výstavu pripravili v spolupráci so švajčiarskym Múzeom výtvarného umenia v Berne, ktoré v roku 2014 zdedilo Gurlittovu pozostalosť, a nemeckým Bundeskunsthalle v Bonne, ktoré vystavovalo predmetné diela v rokoch 2017-18.

Všetky diela boli precízne preverené, aby nešlo o ulúpené artefakty, povedala pre DPA kurátorka európskeho umenia v Muzeon Jisrael Šlomit Steinbergová.

Výstava pozostáva zo štyroch častí. Prvá sa zaoberá rodinou Gurlittovcov, druhá "zvrhlým umením", tretia Gurlittovým pobytom v nacistami okupovanom Paríži a štvrtá jeho pôsobením vo funkcii riaditeľa múzea v Düsseldorfe.

Podľa Steinbergovej však samotný Gurlitt nie je hlavnou témou výstavy. "Chcem, aby stredobodom pozornosti boli umelecké diela, ktoré sú tu naveky a majú vlastný život, dušu a krásu," vysvetlila izraelská kurátorka.