Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Umerov: Spojenci poskytnú Ukrajine viac delostreleckej munície

Na archívnej snímke ukrajinský minister obrany Rustem Umerov. Foto: TASR/AP

Umerov o tom napísal v statuse na sociálnej sieti Facebook na základe výsledkov stretnutia medzinárodnej kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny.

Kyjev/Londýn 20. marca (TASR) - Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v utorok informoval, že západní spojenci sa rozhodli poskytnúť ukrajinskej armáde viac delostreleckej munície a rakiet pre systémy protivzdušnej obrany (PVO).

Umerov o tom napísal v statuse na sociálnej sieti Facebook na základe výsledkov stretnutia medzinárodnej kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny, ktorá sa konala na leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Podľa jeho slov Ukrajina na zasadnutí oznámila svoje plány na rok 2024, informovala o výstavbe opevnení a pomenovala potreby svojej armády. Schôdzka v Nemecku bola zameraná na dodávky munície, spresnil minister.

"Munícia je to, čo naši vojaci nutne potrebujú. A ona bude," napísal Umerov, pričom doplnil, že partneri Ukrajiny avizovali pomoc, ktorá zahŕňa 155 mm, 152 mm, 105 mm delostrelecké granáty a ďalšiu muníciu.

Viaceré krajiny, ktoré sa na konferencii v tzv. ramsteinskom formáte zúčastnili, súhlasili s vyčlenením finančných prostriedkov na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu v rámci iniciatívy vedenia ČR.

Prahe sa medzičasom "v nezápadných štátoch" podarilo "nájsť" 800.000 kusov takejto munície. "Sme vďační našim partnerom za hľadanie a nájdenie munície po celom svete, ktorá je taká potrebná na odrazenie agresora," komentoval Umerov.

Uviedol tiež, že partneri Ukrajiny sa dohodli, že ukrajinským ozbrojeným silám poskytnú aj viac rakiet pre PVO.

Okrem toho Kyjev spolu s partnermi - Spojenými štátmi, Dánskom, Belgickom, Holandskom, Rumunskom a ďalšími - pracuje na tom, aby bojové stíhačky F16 boli na Ukrajine čo najskôr.

Umerov dodal, že ešte v marci na Ukrajine očakávajú prvé dodávky v rámci tzv. dronovej koalície. Poznamenal, že vojna za obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny je prvou vojnou bezpilotných dronov.