Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Úmrtia v Maďarsku za rok v súvislosti s koronavírusom stúpli o 9000

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálnou bilanciou pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku je 347.636 prípadov infekcie a 11.066 obetí na životoch.

Budapešť 14. januára (TASR) - V Maďarsku stúpol počet úmrtí za uplynulý rok o 9000, informoval vo štvrtok v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, podľa ktorého tento nárast súvisí s ochoreniami spôsobovanými koronavírusom SARS-CoV-2.

Gulyás povedal, že aj prvý polrok tohto roka bude ovplyvnený pandémiou koronavírusu, avšak dobrou správou podľa neho je, že Maďarsko už prekonalo vrchol druhej vlny pandémie a nákaza je na ústupe. "Inde v Európe je horšia situácia, preto aj naďalej hrozí zavlečenie z inej krajiny," zdôraznil.

Maďarsko zarezervovalo doposiaľ u piatich výrobcov vakcíny celkom 19,7 milióna očkovacích látok prostredníctvom Európskej únie, poznamenal šéf úradu vlády, ktorý sa zároveň pripojil ku kritike EÚ zo strany Fínska, Nemecka a ďalších krajín za pomalú distribúciu vakcíny. "Existuje množstvo krajín, ktoré riešili danú situáciu úspešnejšie," dodal.

Z doteraz dovezených očkovacích látok určených pre 129.860 ľudí zaočkovali v Maďarsku vyše 96.000 osôb.

Aktuálnou bilanciou pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v Maďarsku je 347.636 prípadov infekcie a 11.066 obetí na životoch.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach