Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Úmrtnosť súvisiacu s covidom považuje 51 % Maďarov za veľmi zlú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hranicu troch miliónov osôb s podanou prvou dávkou očkovacej látky prekročili v Maďarsku v utorok.

Budapešť 14. apríla (TASR) - Mieru úmrtnosti súvisiacu s ochorením COVID-19 v Maďarsku považuje 51 percent Maďarov v porovnaní s inými krajinami za veľmi zlú, pričom koronavírusová pandémia si tam vyžiadala doteraz 24.265 obetí. Mieru zaočkovanosti s dosiaľ už vyše troma miliónmi zaočkovaných však pokladá až 92 percent ľudí za veľmi dobrú, vyplýva z výsledkov prieskumu inštitútu Medián zverejnených v stredu.

Hranicu troch miliónov osôb s podanou prvou dávkou očkovacej látky prekročili v Maďarsku v utorok.

Hodnotenie epidemiologických krokov vlády premiéra Viktora Orbána sa podľa tohto prieskumu v uplynulom období zlepšilo, čo podľa Mediánu možno pripísať tomu, že predseda vlády v komunikácii spája úspešnosť boja proti šíreniu koronavírusu s údajmi o počte podaných vakcín a už nie s vývojom počtu úmrtí.

Inštitút Publicus na základe svojho aktuálneho prieskumu v tejto súvislosti skonštatoval, že s opatreniami kabinetu je "skôr spokojných" 85 percent priaznivcov vládnej strany Fidesz a "skôr nespokojnosť" s nimi vyjadrilo 87 percent opozičných voličov.

Nočný zákaz vychádzania by zrušilo okamžite 70 percent respondentov prieskumu Publicus a otvorenie terás reštaurácii a kaviarní by povolilo až 80 percent opýtaných.

V Maďarsku klesol za posledný deň počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 o 454 na 10.364, pričom druhú dávku vakcíny dostalo už celkovo vyše 1,3 milióna ľudí. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili ďalším 3597 ľuďom a v súvislosti s covidom zomrelo 285 chorých. Počet infikovaných v koronavírusovej pandémii prekročil 731.000. Aktuálne je nakazených 272.066 ľudí, čo je o 908 menej než v utorok.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)