Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

UNESCO chce zabrániť pašovaniu ulúpeného ukrajinského umenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalšou prioritou je informovať verejnosť o tom, že ulúpené poklady môžu skončiť na umeleckých trhoch v Európe a kupujúci musia byť preto opatrnejší.

Varšava 19. januára (TASR) - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) školí príslušníkov polície a súdnictva zo štátov na západných hraniciach Ukrajiny. Snaží sa tak zabrániť pašovaniu ukoristených kultúrnych predmetov počas vojny na Ukrajine. TASR informuje vo štvrtok podľa agentúry AP.

UNESCO s poľským ministerstvom kultúry zorganizovalo vo Varšave trojdňové kurzy pre príslušníkov z Poľska, Slovenska, Maďarska, Rumunska, Moldavska aj Ukrajiny.

Cieľom je, aby dokázali identifikovať akýkoľvek umelecký poklad ukradnutý na Ukrajine a zabrániť jeho prenosu cez hranice.

Riaditeľka UNESCO pre kultúru a mimoriadne situácie Krista Pikkatová uviedla, že na Ukrajine bolo počas ruskej invázie poškodených alebo zničených vyše 230 kultúrnych lokalít.

UNESCO pracuje na zdokumentovaní stratených kultúrnych predmetov vrátane pokladov z múzeí a archeologických nálezísk.

Ďalšou prioritou je informovať verejnosť o tom, že ulúpené poklady môžu skončiť na umeleckých trhoch v Európe a kupujúci musia byť preto opatrnejší.

Poľsko postihlo masové rabovanie kultúrneho dedičstva počas druhej svetovej vojny, keď ho prepadli a okupovali nacistické Nemecko a komunistický Sovietsky zväz. Mnoho ukoristených obrazov, kníh a kultúrnych artefaktov sa aj po ôsmich desaťročiach od krádeže objavuje na dražbách a na internete.

Riaditeľka poľského Národného inštitútu pre kultúrne dedičstvo Katarzyna Zalasiňská odhadla, že Poľsko prišlo počas druhej svetovej vojny najmenej o 500.000 umeleckých diel.