Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Azoulay: Je našou zodpovednosťou chrániť pamiatku obetí nacizmu

Na archívnej snímke z 13. októbra 2017 nová generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), bývalá francúzska ministerka kultúry Audrey Azulayová počas príhovoru po zvolení v sídle UNESCO v Paríži. Foto: TASR/AP

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulay vo svojom posolstve zároveň zvýraznila úlohu podpory výskumu a vzdelávania.

Bratislava 27. januára (TASR) - Pamiatku obetí holokaustu si počas štvrtka pripomína aj Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Inštitúcia pripravila sériu prevažne online podujatí pod názvom 2022 spomienok. Informuje o tom stránka Slovenskej komisie pre UNESCO (SK UNESCO).

"Okrem uctenia si obetí holokaustu UNESCO pri tejto príležitosti pripomína aj svoj pevný záväzok bojovať proti antisemitizmu, rasizmu a iným formám intolerancie, ktoré môžu viesť k skupinovo cielenému násiliu,"
upozornila SK UNESCO.

Odkazuje tiež na slová generálnej riaditeľky UNESCO Audrey Azoulay, ktorá zdôraznila, že akékoľvek spochybňovanie histórie holokaustu i pamiatky jeho obetí sú živnou pôdou pre nárast antisemitizmu i prejavy extrémizmu a neznášanlivosti. "O to viac musíme byť v súčasnosti ostražití. Je našou spoločnou zodpovednosťou chrániť pravdu a pamiatku tých, ktorí sa stali obeťou nacizmu," upozornila Azoulay, ktorá vo svojom posolstve na webe UNESCO zároveň zvýraznila úlohu podpory výskumu a vzdelávania. "Fakty a ich poznanie sú najúčinnejším konfrontačným argumentom voči fantázii a ideológii fanatikov. Preto je vzdelávanie a štúdia holokaustu i prevenciou voči antisemitizmu či iných foriem xenofóbie," upozornila.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. januára, vyhlásilo Valné zhromaždenie (VZ) OSN 1. novembra 2005. Tento deň má pripomínať utrpenie šiestich miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Dátum určilo VZ OSN zámerne, keďže 27. januára 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.