Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

UNESCO: Od začiatku invázie bolo poškodených takmer 100 pamiatok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o takmer dvojnásobné číslo oproti predchádzajúcemu odhadovanému počtu, ktoré UNESCO zverejnilo pred dvoma týždňami.

Paríž 13. apríla (TASR) - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v stredu informovala, že od začiatku ruskej invázie 24. februára bolo na Ukrajine poškodených takmer 100 kultúrnych a náboženských pamätihodností. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ide o takmer dvojnásobné číslo oproti predchádzajúcemu odhadovanému počtu, ktoré UNESCO zverejnilo pred dvoma týždňami v čase rastúcich obáv z následkov útoku na ukrajinské kultúrne dedičstvo.

"Vo štvrtok alebo piatok dosiahneme hranicu 100 poškodených alebo úplne zničených miest. Do dnešného rána bolo takých miest a pamiatok, uvedených na zozname v ôsmich oblastiach krajiny, celkovo 98," povedal v rozhovore pre AFP riaditeľ Centra kultúrneho dedičstva UNESCO Lazare Eloundou Assomo.

"Tento počet by mohol ešte narásť," varoval Eloundou Assomo s tým, že niektoré oblasti sú prístupné až teraz, zatiaľ čo iné sú dejiskom zintenzívňujúcich sa bojov. Obnova niektorých z týchto lokalít a pamiatok bude podľa neho nejaký čas trvať a iné sa pravdepodobne nebudú dať vôbec prestavať.

Varoval, že akékoľvek zacielenie na budovy spojené s Medzinárodným výborom Modrého štítu podporovaným UNESCO, ktorý signalizuje kultúrne dedičstvo, "je porušením medzinárodného práva a môže byť tiež považované za vojnový zločin".

Informácie, ktoré poskytli ukrajinské úrady, experti UNESCO overujú prostredníctvom družicových snímok a svedectiev z daných miest. Žiadna z potvrdených poškodených ukrajinských pamiatok nie je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová v marci v liste ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi pripomenula, že Rusko je signatárom Dohovoru na ochranu kultúrnych statkov za ozbrojeného konfliktu.