Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

UNESCO: Prípady napadnutí novinárov pokrývajúcich protesty narastajú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najmenej desať novinárov zomrelo počas pokrývania protestov od roku 2015 do prvého polroku roku 2020.

Paríž 14. septembra (TASR) - Počet celosvetových prípadov násilia páchaného na novinároch pokrývajúcich demonštrácie sa za posledné roky rapídne zvýšil. Útočiť na zamestnancov médií majú pritom najviac polícia a bezpečnostné zložky, vyplýva z najnovšej správy Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) publikovanej v pondelok.

"Stovky novinárov po celom svete, ktorí sa snažia pokrývať protesty, boli obťažované, zbité, zastrašované, zatknuté, sledované, unesené, alebo im zničili vybavenie," informuje UNESCO.

Policajti alebo bezpečnostné sily sa mnohokrát nemusia obávať potrestania za tieto činy, píše AFP. "Beztrestnosť už niekoľko rokov zostáva normou v prípadoch útoku na novinárov pokrývajúcich protesty," píše sa ďalej v správe.

Správa organizácie, ktorá monitoruje aj vývoj v rámci situácie svetových médií, vyplýva z pozorovaní za posledných päť rokov.

Najmenej desať novinárov zomrelo počas pokrývania protestov od roku 2015 do prvého polroku roku 2020. Novinári pracovali najmä na témach v Sýrii, Mexiku, Izraeli, Nikarague, Severnom Írsku, Nigérii a Iraku.

Za tú istú dobu prišlo v 65 krajinách sveta, ktoré sú v správe uvedené, k 125 prípadom útokov alebo aj zatknutí reportérov.

"Novinári zohrávajú rozhodujúcu úlohu v pokrývaní a informovaní verejnosti o protestných hnutiach," vyjadrila sa generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová. Zároveň vyzvala svetové vlády na dodržiavanie ľudských práv a slobôd novinárov, aby sa počas výkonu práce nemuseli obávať o svoju bezpečnosť.

Podľa UNESCO bola väčšina zmienených protestov zameraná na vládnu korupciu, hospodársku nespravodlivosť, potláčanie politických slobôd, ako aj narastajúce autoritárske režimy.