Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

UNESCO schválilo nomináciu ČR do registra osvedčených postupov

Na snímke rôzne náradie používané pri mlynárskych prácach, archívne foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Príprava na nomináciu sa v Česku začala v roku 2017.

Praha/Rabat 1. decembra (TASR) – Program Nositelia tradície ľudových remesiel, ktorý v Česku pomáha zachovať tradičné remeslá pre budúce generácie, bol zapísaný do Registra osvedčených postupov UNESCO. Nomináciu vo štvrtok schválil Výbor pre ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva na svojom 17. zasadnutí v Maroku. Ide o historicky prvú schválenú nomináciu Česka do tohto zoznamu. Na základe správy ministerstva kultúry (MK) ČR o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Som veľmi rád, že medzinárodní hodnotitelia našu nomináciu pochválili. Podľa ich hodnotenia prezentuje dobrý model ochrany, ktorý sa dá použiť aj v iných krajinách," povedal český minister kultúry Martin Baxa. "Ľudové remeslá patria k najohrozenejším oblastiam kultúrneho dedičstva, preto je našou povinnosťou zviditeľniť a propagovať tradičné české remeslo, aby sa opäť stalo bežnou súčasťou našej každodennej kultúry," dodal Baxa.

Príprava na nomináciu sa v Česku podľa rezortu začala v roku 2017. Podieľalo sa na nej 38 účastníkov programu, čo bola v tom čase viac než polovica z celkového počtu.

Podľa Zuzany Malcovej z MK ČR sú výrobcovia, ktorí boli ocenení titulom, nositeľmi technológií a výrobných postupov, ktoré majú aj výrazný územný presah. Uplatňujú sa tak aj v iných krajinách.

Ako príklad uvádza ministerstvo výrobu modrotlače, ktorej sa v Česku venujú dve rodiny na Morave. "Svojimi výrobkami zásobujú nielen domácich výrobcov tradičných odevov, ale tiež našich susedov zo Slovenskej republiky, kde tradičná výroba modrotlače už zanikla a v súčasnosti sa výrobcovia venujú predovšetkým autorskej tvorbe," spresnilo ministerstvo.

Podobný regionálny presah má podľa rezortu aj výroba a hra na gajdy. Na nástroje dvoch českých výrobcov hrajú sólisti a kapely z celého Česka aj zo zahraničia. "Vďaka tomu sa podarilo túto tradíciu zachovať a v mnohých regiónoch aj obnoviť," dodalo MK ČR.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)