Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

UNESCO udelilo Merkelovej cenu mieru za úsilie o prijímanie utečencov

Na archívnej snímke Angela Merkelová. Foto: TASR

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová vyhlásila, že Merkelovej ocenenie je "pripomienkou, že spôsob, akým zaobchádzame s migrantmi a utečencami, je dôležitý".

Paríž/Berlín 23. augusta (TASR) - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v utorok udelila bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej cenu mieru za jej snahu o prijímanie migrantov počas utečeneckej krízy v roku 2015. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Všetkých členov poroty dojalo jej odvážne rozhodnutie z roku 2015 prijať viac ako 1,2 milióna utečencov najmä zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a Eritrey. Toto je odkaz, ktorý nám zanechala," uviedol predseda poroty a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 2018 Denis Mukwege.

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová vyhlásila, že Merkelovej ocenenie je "pripomienkou, že spôsob, akým zaobchádzame s migrantmi a utečencami, je dôležitý".

Ocenenie UNESCO sa oficiálne nazýva Cena mieru Félixa Houphouëta-Boignyho na pamiatku bývalého prezidenta Pobrežia Slonoviny. Udeľuje sa každoročne od roku 1989 ľuďom, organizáciám či inštitúciám, ktoré vyvinuli mimoriadne úsilie na propagáciu, výskum či zaistenie mieru.

V lete roku 2015, keď do Európy prichádzalo množstvo utečencov, Merkelová otvorila nemecké hranice a povedala slávnu vetu " Wir schaffen das“ (Zvládneme to), pripomína DPA. Napokon od svojho proutečeneckého postoja poľavila po tom, čo začala klesať jej podpora nielen vo verejnosti, ale aj v radoch jej vlastnej politickej strany.