Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

UNESCO vyzvalo na ochranu kultúrneho dedičstva v Afganistane

Na archívnej snímke cudzinci si prezerajú sochu v múzeu v Kábule. Foto: TASR/AP

K dôležitým miestam v Afganistane, na ochranu ktorých vyzýva UNESCO, patrí Staré mesto v Heráte a Národné múzeum v Kábule.

Paríž 20. augusta (TASR) - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vo štvrtok vyzvala na ochranu kultúrneho dedičstva v Afganistane po tom, ako väčšinu jeho územia vrátane hlavného mesta Kábul obsadilo militantné hnutie Taliban. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia CNN.

UNESCO vo svojom vyhlásení nalieha na afganské úrady, aby zachovali "rozmanitosť kultúrneho dedičstva krajiny pri plnom rešpektovaní medzinárodného práva a urobili všetky potrebné opatrenia na jeho záchranu a ochranu pred poškodením a rabovaním".

Táto organizácia OSN so sídlom v Paríži, ktorej výbor schvaľuje a zapisuje do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO historické i prírodné lokality z celého sveta, "pozorne sleduje situáciu v Afganistane a je odhodlaná vyvinúť všetko možné úsilie na ochranu neoceniteľného kultúrneho dedičstva Afganistanu".

"Akékoľvek poškodenie alebo zánik kultúrneho dedičstva bude mať nepriaznivé dôsledky na perspektívu trvalého mieru a humanitárnej pomoci pre obyvateľov Afganistanu," uvádza sa v stanovisku UNESCO.

Medzi lokality zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO patrí v Afganistane Minaret Džám v provincii Ghór či pamiatky v údolí Bámján. K ďalším dôležitým miestam v Afganistane, na ochranu ktorých vyzýva UNESCO, patrí Staré mesto v Heráte a Národné múzeum v Kábule.