Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

UNHCR: Na otvorenom mori zrejme zahynulo najmenej 180 Rohingov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Mjanmarsku žije budhistická väčšina a moslimským Rohingom je zväčša odopierané občianstvo, píše Reuters. Rohingovia sú považovaní za votrelcov, nelegálnych migrantov z južnej Ázie.

Naí Dillí 26. decembra (TASR) - Najmenej 180 etnických Rohingov, ktorí zostali uviaznutí na mori tri týždne po tom, čo v Novembri opustili Bangladéš, pravdepodobne zahynulo, uviedol v nedeľu Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR). TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v nedeľu.

Úrad s odvolaním sa na doposiaľ nepotvrdené správy spresnil, že ich loď, "neschopná plavby na mori", sa pravdepodobne tento mesiac potopila po tom, čo sa stratila na otvorenom mori.

"Príbuzní stratili kontakt," uviedol UNHCR na sociálnej sieti Twitter. "Tí, čo boli ako posledný v kontakte, predpokladajú, že sú všetci mŕtvi," dodal.

Viac než jeden milión utečencov z radov etnickej menšiny Rohingov - indoárijského národa vyznávajúceho prevažne islam - žije po úteku z Mjanmarska v preplnených táboroch v prevažne moslimskom Bangladéši vrátane desaťtisícov, ktorí ušli po krvavých represáliách v roku 2017 zo strany mjanmarskej armády.

V Mjanmarsku žije budhistická väčšina a moslimským Rohingom je zväčša odopierané občianstvo, píše Reuters. Rohingovia sú považovaní za votrelcov, nelegálnych migrantov z južnej Ázie.

V Bangladéši majú Rohingovia len zriedka prístup k zamestnaniu. Pašeráci ich často nalákajú na nebezpečnú cestu s prísľubom práce v juhoázijských krajinách, ako je napríklad Malajzia.

Utečenci, ktorí čelia smädu, hladu a chorobám, po odchode z južného Bangladéša často končia v medzinárodných vodách v nádeji, že si nájdu prácu a prístrešie inde v Ázii.

Dve skupiny na ochranu práv Rohingov minulý týždeň uviedli, že približne 20 ľudí zomrelo od hladu a smädu na lodi, ktorá uviazla na otvorenom mori pri pobreží Indie, pripomína Reuters. Na palube, ktoré sa nachádzalo v malajzijských vodách, bolo najmenej sto osôb.

UNHCR vyzval krajiny v regióne, aby pomohli zmierniť humanitárnu krízu, kým samotní utečenci vyzvali svet, aby nezabudol na ich ťažkú situáciu.