Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po útoku islamistov utieklo z mozambického mesta Palma 30 000 ľudí

Na archívnej snímke ženy a deti, ktoré utiekli z mesta Palma v severnom Mozambiku po tom, ako doň v marci vtrhli militanti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát, čakajú pred budovou pre utečencov v mozambickom meste Pemba. Foto: TASR/AP

Útok povstalcov prinútil francúzsky ropný a plynárenský gigant Total úplne stiahnuť svojich zamestnancov a ukončiť tam projekty v rámci svojej investície v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Ženeva 30. apríla (TASR) – Takmer 30 000 ľudí utieklo z mesta Palma v severnom Mozambiku po tom, ako doň v marci vtrhli militanti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát, uviedol v piatok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

UNHCR je podľa svojho hovorcu Babara Balocha "hlboko znepokojený humanitárnymi následkami tejto prudkej eskalácie násilia" v severnom Mozambiku. Hovorca vyjadril osobitné znepokojene nad "bezpečnosťou a blahobytom tých najzraniteľnejších vysídlených osôb vrátane žien a detí".

Palma sa nachádza v prevažne moslimskej provincii Cabo Delgado, kde už tri roky dochádza k útokom radikálnych islamistov. Až 80 percent všetkých obetí, ktoré UNHRC v regióne podporuje, sú ženy a deti, priblížil Baloch následky konfliktu na obyvateľov provincie.

Tí, ktorým sa podarilo uniknúť pred násilím, sú podľa Balocha často podvyživení a zranení. Zdôraznil, že ľudia z Palmy stále utekajú. "Keďže je otvorených len niekoľko evakuačných trás, obávame sa o tých, ktorí oblasť nemôžu opustiť," vysvetlil.

Pri útoku militantov na Palmu bolo zabitých najmenej 50 ľudí, tisíce ďalších ušli z toho z prístavného mesta, ktoré malo pred útokom viac ako 70.000 obyvateľov. Mozambickým vládnym silám sa islamistov odtiaľ podarilo vytlačiť 31. marca, o čom informoval mozambický prezident Filipe Nyusi.

Útok povstalcov prinútil francúzsky ropný a plynárenský gigant Total úplne stiahnuť svojich zamestnancov a ukončiť tam projekty v rámci svojej investície v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

Lídri piatich štátov južnej Afriky, ktoré sú členmi Juhoafrického rozvojového spoločenstva (SADC), sa na svojom summite z 8. apríla dohodli, že do mozambickej provincie Cabo Delgado vyšlú tím expertov, aby tam vyhodnotili situáciu a odporučili, aké kroky treba podniknúť v záujme potlačenia expanzie islamistov.