Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

UNHCR: Zo Sýrie uteká denne 5000 ľudí, choroby najviac ohrozujú deti

Foto: TASR/AP

V Sýrii sa zhoršuje nedostatok vody a niekedy sú jej zásoby kontaminované.

Ženeva 8. februára (TASR) - Približne 5000 utečencov uniká denne zo Sýrie a hľadá útočisko v susedných krajinách. Oznámil to dnes Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

"Toto je naplno prepuknutá kríza," povedal hovorca UNHCR Adrian Edwards na tlačovej konferencii vo švajčiarskej Ženeve. "Len v januári došlo k obrovskému nárastu utečencov, hovoríme o 25-percentnom zvýšení v registrovaných počtoch utečencov za jediný mesiac," dodal.

Od vypuknutia konfliktu v Sýrii pred dvoma rokmi sa v regióne zaregistrovalo ako utečenci alebo čaká na ukončenie procesu registrácie až 787.000 Sýrčanov. Región zahŕňa Libanon, Irak, Jordánsko a Turecko, vysvetlil hovorca UNHCR.

V Sýrii sa zhoršuje nedostatok vody a niekedy sú jej zásoby kontaminované, preto sú deti čoraz viac ohrozované chorobami, varoval dnes Detský fond OSN (UNICEF).

Prvé hodnotenie UNICEF-u ohľadne situácie v celej Sýrii odhalilo, že zásoby vody v oblastiach postihnutých konfliktom sú už na prvej tretine predkrízovej stupnice.

"Poukazuje to závažné narušenie služieb, poškodenie vodných zdrojov i sanitačného systému a na obmedzené možnosti základnej hygieny. To všetko predstavuje pre deti oveľa väčšie riziko ochorení," vyhlásila hovorkyňa UNICEF-u Marixie Mercadová na brífingu.


Turecko na sýrskych utečencov už minulo vyše 600 miliónov dolárov



Sýrski utečenci v utečeneckom tábore v tureckom meste Yayladagi.
Foto: TASR/AP
Turecko minulo vyše 600 miliónov dolárov (442,94 milióna eur) na prichýlenie utečencov zo susednej Sýrie, kde už takmer dva roky prebieha konflikt medzi režimom prezidenta Bašára Asada a povstalcami. Informoval o tom dnes turecký minister financií Mehmet Simsek, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Z tejto celkovej sumy minula vláda z rozpočtu do 5. februára 610,5 milióna lír (344 milióna dolárov/253,95 milióna eur), spresnil minister Simsek na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Twitter.

Zvyšok sumy poskytli miestne úrady, uviedol Simsek.

Turecko je jedným z najostrejších kritikov sýrskeho prezidenta Asada a na svojom území má rozmiestnený obranný systém NATO, ktorý tvoria rakety Patriot - jeho cieľom je chrániť Turecko pred šírením násilia zo Sýrie. Turecko zároveň stojí na čele krajín vyzývajúcich na medzinárodný zásah, ktorý by ukončil sýrsky konflikt.

Turecko sa stará o viac ako 177.000 utečencov v 16 táboroch, hoci cez hranice do Turecka ušli desaťtisíce Sýrčanov - tí však bývajú u príbuzných alebo sú ubytovaní inde v súkromí.

Predstavitelia vlády sa sťažovali, že Turecko dostalo iba približne 35 miliónov dolárov (25,84 milióna eur) humanitárnej pomoci od zahraničných darcov, čo je polovica sumy prijatej od OSN.

Vláda prísne kontroluje humanitárnu pomoc a smeruje ju zväčša cez turecké mimovládne organizácie, aby tak zabezpečila jej správnu koordináciu.

Niektorí diplomati vyhlásili, že zahraničná finančná pomoc by mohla byť väčšia, keby ju viac kontrolovali medzinárodné organizácie ako napríklad OSN.

Celkové rozpočtové výdavky tureckej vlády boli vlani 360 miliárd lír (200 miliárd dolárov/147,65 miliárd eur).