Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Úrad OSN vyzýva Poľsko, aby prijalo uviaznutých utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poľská pohraničná stráž oznámila, že skupina zložená z 24 osôb sa zdržiava už vyše týždňa v lese neďaleko obce Usnarz Górny na severovýchode Poľska.

Varšava 24. augusta (TASR) - Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval poľskú vládu, aby pomohla skupine utečencov, ktorí uviazli na hraniciach s Bieloruskom. V utorok o tom informovala agentúra DPA.

V liste UNHCR adresovanom Varšave sa píše, že prístup na územie Poľska musí byť dotknutým osobám zaručený nie len na základe poľskej ústavy, ale aj podľa medzinárodného práva.

Podľa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov uviazla na hraniciach skupina utečencov z Afganistanu a Iraku, ktorej súčasťou sú aj ženy a deti, ktoré "nutne potrebujú" zdravotnú, psychologickú a právnu pomoc. Poľský Červený kríž v utorok uviedol, že sa už týždeň pokúša získať prístup k tejto skupine, aby jej členom poskytol jedlo, pitie, spacáky a prikrývky.

Poľská pohraničná stráž oznámila, že skupina zložená z 24 osôb sa zdržiava už vyše týždňa v lese neďaleko obce Usnarz Górny na severovýchode Poľska. Podľa správ miestnych médií, sú ľudia obkľúčení vojakmi a príslušníkmi poľskej pohraničnej stráže. Členov bezpečnostných síl je údajne vidieť aj na bieloruskej strane hranice.

Koncom mája bieloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že jeho krajina v reakcii na tvrdšie západné sankcie už nebude brániť migrantom postupovať ďalej do EÚ. Odvtedy krajiny so spoločnými hranicami s Bieloruskom, najmä Litva, zaznamenávajú dramatický nárast počtu migrantov. Zvýšený migračný tlak z bieloruského územia zaznamenáva aj Poľsko, pričom tamojšia vláda dlhodobo uplatňuje voči utečencom reštriktívnu politiku.