Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Grandi: Z Ukrajiny utieklo už viac ako 500.000 ľudí

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, archívna snímka Foto: TASR/AP

Padoanová na Twitteri tiež uviedla, že UNHCR aktuálne preveruje medializované správy, podľa ktorých na Ukrajine niektorým ľuďom bránili nastupovať do vlakov.

New York 28. februára (TASR) - Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 500.000 ľudí. V pondelok to na Twitteri uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Shabia Mantoová zase priblížila, že asi 281.000 ukrajinských utečencov prišlo do Poľska, ďalších 84.500 do Maďarska, 36.400 do Moldavska, vyše 32.500 do Rumunska a približne 30.000 na Slovensko.

Zvyšní ukrajinskí utečenci sa podľa jej slov nachádzajú v iných, bližšie nespresnených krajinách.

Ďalšia hovorkyňa UNHCR Laura Padoanová v pondelok na Twitteri uviedla, že okrem tých, ktorým sa už podarilo utiecť do inej krajiny, je priamo na Ukrajine "vnútorne presídlených" viac ako 100.000 ľudí. UNHCR podľa nej ľudí utekajúcich z Ukrajiny považuje za utečencov.



Padoanová na Twitteri tiež uviedla, že UNHCR aktuálne preveruje medializované správy, podľa ktorých na Ukrajine niektorým ľuďom bránili nastupovať do vlakov.

Na sociálnych sieťach a viacerých médiách sa v uplynulých dňoch objavili správy a videozáznamy o tom, že ukrajinské úrady nepovolili nastupovať do autobusov a vlakov smerujúcich na ukrajinsko-poľskú hranicu ľuďom z afrických krajín, pričom väčšinou malo ísť o študentov.