Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

UNHCR: Ženy vo väzení v KĽDR čelia znásilneniu a mučeniu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V správe s názvom Stále cítim bolesť mnohé z nich uviedli, že ich tam predstavitelia bezpečnostných síl mučili, znásilňovali, nútili k potratom a museli podstúpiť invazívne telesné prehliadky.

Soul 28. júla (TASR) - Severokórejské ženy zadržiavané vo väzenských táboroch v KĽDR čelia mučeniu, znásilňovaniu a iným formám "viacnásobného a závažného" násilia zo strany príslušníkov bezpečnostných síl. Podľa agentúry Reuters to v utorok uviedla správa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorá citovala výpovede vyše 100 žien.

Ženy, ktoré boli zadržané v rokoch 2009 až 2019 po tom, čo sa im nepodarilo uniknúť z krajiny, hovorili o svojich skúsenostiach s vyšetrovateľmi pracovníkom UNHCR v juhokórejskej metropole Soul.

Podľa ich svedectva im vo väzenských táboroch a detenčných centrách odopierali jedlo, spánok, denné svetlo a čerstvý vzduch.

V správe s názvom "Stále cítim bolesť" mnohé z nich uviedli, že ich tam predstavitelia bezpečnostných síl mučili, znásilňovali, nútili k potratom a museli podstúpiť invazívne telesné prehliadky.

Všetkým z obetí sa nakoniec podarilo ujsť do Južnej Kórey.

"Nespala som a namiesto toho som pracovala, pretože som nechcela, aby ma zbili. Bolo to také neznesiteľné, že som sa pokúsila spáchať samovraždu," povedala jedna z obetí.

KĽDR na obvinenia bezprostredne nereagovala, ale už v minulosti označila kritiku o porušovaní ľudských práv v krajine za "sprisahanie na zvrhnutie" režimu.

Získavanie informácií zo Severnej Kórey je zložité a správa UNHCR uznala, že z tohto dôvodu nemohla nezávisle overiť svedectvá svojich respondentiek.

Spoluautor správy Daniel Collinge uviedol, že tento projekt je zameraný na zvýšenie nátlaku na KĽDR, aby zlepšila situáciu v oblasti ľudských práv. Správa zároveň nalieha na ďalšie krajiny, aby nedeportovali utečencov, ktorí riskujú svoje životy, aby sa dostali na slobodu.

Vláda juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktorá sa snaží o zlepšenie vzťahov so susedným Severom, bola nedávno kritizovaná za zrušenie povolenia severokórejským utečencom, ktorým zakázala na územie KĽDR zasielať protipchjongjanské letáky.