Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

UNHCR:Do Sýrie sa z Turecka týždenne vracia asi 800 sýrskych utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Turecko na svojom území poskytuje útočisko približne 3,7 miliónu Sýrčanov, a teda vôbec najpočetnejšej komunite utečencov na svete.

Istanbul 21. júna (TASR) - Približne 800 sýrskych utečencov sa momentálne každý týždeň vracia do Sýrie z Turecka. Povedal to predstaviteľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Turecku Philippe Leclerc, informovala v utorok agentúra Reuters.

Turecko na svojom území poskytuje útočisko približne 3,7 miliónu Sýrčanov, a teda vôbec najpočetnejšej komunite utečencov na svete. Zhoršujúce sa nálady verejnosti však viedli tureckú vládu k tomu, aby začala uvažovať, ako ich poslať nazad do vlasti.

Tieto zámery vlády tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa však nestretli s podporou medzinárodných organizácií, uvádza Reuters. Leclerc povedal, že v Sýrii zatiaľ nie sú vhodné podmienky na návrat veľkého počtu utečencov. "Úroveň neistoty v Sýrii neumožňuje v týchto dňoch masové dobrovoľné návraty," uviedol v pondelok v Istanbule v rozhovore pre agentúru Reuters.

Dodal, že približne 800 prevažne slobodných Sýrčanov sa týždenne vracia z Turecka do rôznych oblastí na severe Sýrie. Väčšina zo sýrskych utečencov však podľa jeho slov verí, že budú môcť ostať v Turecku, kde je ich ekonomická situácia lepšia.

"Ľudia prirodzene veria, že majú budúcnosť skôr v Turecku než v Sýrii, vzhľadom na veľmi malý pokrok, ktorý sme (tam) zatiaľ pozorovali" dodal Leclerc s tým, že v Sýrii momentálne dochádza k zhoršeniu politických, sociálnych aj ekonomických podmienok.