Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Únia chce použiť zmrazený ruský majetok na obnovu Ukrajiny

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová gestikuluje počas tlačovej konferencie po summite EÚ-Ukrajina v Kyjeve v piatok 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Na piatkovom summite sa zúčastnili aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev 3. februára (TASR) - Európska únia plánuje zvýšiť úsilie s cieľom dosiahnuť, aby sa zmrazený ruský majetok použil na náhradu škôd spôsobených vojnou na Ukrajine. Uviedli to predstavitelia Únie v piatok po skončení summitu EÚ-Ukrajina v Kyjeve. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"EÚ takisto zvýši úsilie o použitie zmrazených ruských aktív na podporu obnovy Ukrajiny a na ciele odškodnenia v súlade s EÚ a medzinárodným právom," uviedli účastníci summitu v spoločnom vyhlásení. Právny rámec na tento postup však nie je jasný, dodáva AFP.

Na piatkovom summite sa zúčastnili aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Hlavnou témou bolo úsilie Ukrajiny o členstvo v EÚ.