Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

UNICEF: Fotografia roka zachytáva život detí na vojnovej Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Víťazná snímka poľského fotografa Patryka Jaracza zobrazuje tri dievčatá bežiace po lúke na západe Ukrajiny.

Berlín 22. decembra (TASR) - Fotografia roka nemeckej pobočky Detského fondu OSN (UNICEF) zachytáva atmosféru detskej bezstarostnosti aj uprostred totálnej vojny, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine, informovala v piatok agentúra DPA.

Víťazná snímka poľského fotografa Patryka Jaracza zobrazuje tri dievčatá bežiace po lúke na západe Ukrajiny. Jedno z nich sa učí jazdiť na bicykli, kým z ropného zásobníka na pozadí stúpa oblak čierneho dymu.

Víťazné fotografie boli odprezentované vo štvrtok v nemeckej metropole Berlín.

Jaracz na svojej snímke zachytil "veľmi dojemnú scénu s veľmi tiesnivým kontrastom", uviedla patrónka UNICEF-z Elke Büdenbenderová, manželka nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

"Vojna visí nad každodenným životom detí ako skutočný tmavý mrak," dodala s tým, že fotografia napriek tomu zobrazuje aj nádej.

Druhú cenu získal nemecký fotograf Oliver Weiken, ktorý sa venoval detskej práci v Afganistane, píše DPA.

Ruská rodáčka Natalija Saprunovová, ktorá fotografovala deti pôvodných obyvateľov ruskej Sibíri, sa umiestnila na treťom mieste.

UNICEF Nemecko raz ročne oceňuje fotografie a fotoreportáže, ktoré výnimočným spôsobom dokumentujú osobnosť a životné podmienky detí v medzinárodnej a neocenenej súťaži. Obrázky budú verejne vystavené v Dome Willyho Brandta v Berlíne od začiatku februára.