Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

UNICEF: Pri náletoch v Mjanmarsku prišlo o život 11 školákov

Poškodená strecha a zlomený drevený strop prepustili slnečné svetlo do strednej školy v dedine Let Yet Kone v meste Tabayin v regióne Sagaing v Mjanmarsku v sobotu 17. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Mjanmarsko je od vlaňajšieho februára, kedy moc v krajine prevzala vojenská junta, dejiskom nepokojov a zmätku.

Nepjito 20. septembra (TASR) - Najmenej 11 školopovinných detí zomrelo počas náletov na istú mjanmarskú obec v Sagainskej oblasti. Podľa tamojšej vojenskej junty bol útok namierený na povstalcov, ktorí sa v obci ukrývali. V stredu to uviedol Detský fond OSN (UNICEF). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Mjanmarsko je od vlaňajšieho februára, kedy moc v krajine prevzala vojenská junta, dejiskom nepokojov a zmätku. V tvrdých zásahoch proti tamojšiemu disentu prišlo o život takmer 2300 civilistov.

Práve v Sagainskej oblasti na severozápade krajiny sa odohrávajú najťažšie boje. V dôsledku potýčok medzi príslušníkmi armády a oponentmi vlaňajšieho štátneho prevratu už kompletne vyhorelo niekoľko dedín.

"Najmenej 11 detí zomrelo počas náletov a bezhlavého strieľania na civilné ciele," uviedol UNICEF vo vyhlásení. Dodal, že školy musia byť bezpečným miestom a nesmie sa na ne útočiť.

Podľa UNICEF-u je 15 detí stále nezvestných. Fond preto vyzval na ich okamžité bezpečné prepustenie.

Junta uviedla, že do predmetnej oblasti vyslala vrtuľníky, lebo dostala informáciu, že sa tam údajne ukrývajú príslušníci povstaleckej Kačjinskej armády za nezávislosť (KIA). Junta povstalcov obvinila, že civilné obyvateľstvo používa ako ľudské štíty. Podľa výpovedí miestnych obyvateľov však príslušníci armády zaútočili na školu bezdôvodne, lebo v oblasti sa žiadni povstalci neukrývali, upozorňuje AFP.