Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

UNICEF: V Pakistane stále nemajú prístup k vode milióny obetí záplav

Muž nesie svoje zachránené veci pri brodení sa cez zaplavenú oblasť po prudkých dažďoch v pakistanskom okrese Shikarpur provincie Sindh 31. augusta 2022. Foto: TASR/AP

UNICEF-u sa doteraz podarilo pre Pakistan získať menej ako polovicu z potrebných 173,5 milióna dolárov. Pred záplavami sa voda len z 36 percent pakistanskej vodovodnej siete považovala za bezpečnú.

Islamabad 21. marca (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) v utorok upozornil na situáciu v Pakistane, kde po ničivých záplavách z vlaňajšieho leta stále žije bez prístupu k bezpečnej pitnej vode desať miliónov ľudí vrátane detí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Rozsiahle povodne postihli od júna do októbra 2022 zhruba tretinu pakistanského územia a asi 33 miliónov ľudí. Vyžiadali si 1739 obetí a spôsobili obrovské materiálne škody, odhadom za vyše 30 miliárd dolárov.

UNICEF-u sa doteraz podarilo pre Pakistan získať menej ako polovicu z potrebných 173,5 milióna dolárov. Pred záplavami sa voda len z 36 percent pakistanskej vodovodnej siete považovala za bezpečnú pre spotrebu.

Povodne poškodili v postihnutých oblastiach väčšinu vodovodných systémov a viac ako 5,4 milióna ľudí vrátane 2,5 milióna detí má teraz iba kontaminovanú vodu z povrchových zdrojov a studní, uviedol UNICEF.

"Vyhovujúca pitná voda nie je výsadou, je to základné ľudské právo," povedal Abdullah Fadil, zástupca UNICEF-u v Pakistane. "Avšak každý deň milióny dievčat a chlapcov v Pakistane zvádzajú prehratý boj voči chorobám prenášaným vodou a následnej podvýžive," dodal.

Na januárovej medzinárodnej konferencii v Ženeve desiatky krajín a medzinárodných inštitúcií prisľúbili vyše deväť miliárd dolárov na obnovu Pakistanu. Väčšina prísľubov však bola vo forme pôžičiek a projekty sú stále v štádiu plánovania, píše AFP.