Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

UNICEF: Vojna na Ukrajine je krízou detských práv

Na archívnej snímke deti sedia v utečeneckom centre v Nadarzyne pri Varšave v Poľsku. Foto: TASR/AP

Odhaduje sa, že 3,7 milióna detí na Ukrajine a v zahraničí využíva možnosti online a diaľkového vyučovania, povedal zástupca šéfa UNICEF-u.

New York 12. mája (TASR) - Detský fond OSN (UNICEF) vo štvrtok vyhlásil, že vojna na Ukrajine je "krízou detských práv", pretože sa tam útočí na školstvo a len za posledný mesiac bolo zabitých takmer 100 detí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Zástupca výkonného riaditeľa UNICEF-u Omar Abdi vo štvrtok Bezpečnostnej rade OSN povedal, že mnoho ďalších detí utrpelo zranenia, milióny sú vysídlené z domovov, útoky na školy pokračujú a školské budovy sa využívajú na vojenské účely.

Školský rok sa zastavil, keď Rusko 24. februára spustilo inváziu na Ukrajinu, a k minulému týždňu bolo v bojoch poškodených alebo zničených najmenej 15 z 29 škôl podporovaných UNICEF-om na východe krajiny, uviedol Abdi.

V polovici marca obnovilo vyučovanie na Ukrajine vyše 15.000 škôl, väčšinou na diaľku alebo zmiešaným spôsobom, dodal Abdi.

"Odhaduje sa, že 3,7 milióna detí na Ukrajine a v zahraničí využíva možnosti online a diaľkového vyučovania," povedal zástupca šéfa UNICEF-u.

Zdôraznil však, že stále existujú "obrovské prekážky" vo vzdelávaní vrátane dostupnosti vyučovania, prostriedkov, jazykových bariér a pohybu detí a ich rodín.

"Deti naozaj potrebujú koniec tejto vojny – ich budúcnosť je ohrozená," povedal Abdi.