Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Univerzita divadelných umení v Budapešti pohrozila vláde štrajkom

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zamestnanci univerzity budú štrajkovať, ak vláda do 21. septembra nesplní päť požiadaviek týkajúcich sa autonómie univerzity.

Budapešť 10. septembra (TASR) - Zamestnanci Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti vstúpia do štrajku, ak vláda nesplní požiadavky študentov do 21. septembra. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV to na štvrtkovej tlačovej konferencii oznámili poslucháči, ktorí pred desiatimi dňami obsadili budovu univerzity.

Študenti vo štvrtok poslali list ministrovi rezortu inovácií a technológií Lászlóovi Palkovicsovi, v ktorom ho požiadali, aby vyzval členov univerzitnej dozornej rady na odstúpenie, pretože ich pôsobenie je podľa nich nezákonné.

Oznámili tiež, že zamestnanci univerzity budú štrajkovať, ak vláda do 21. septembra nesplní päť požiadaviek týkajúcich sa autonómie univerzity.

Maďarská vláda tejto univerzite odobrala autonómiu tým, že zmenila jej štatút. Na protest proti dosadeniu vládou vymenovanej dozornej rady odstúpilo celé vedenie univerzity.

Za autonómiu univerzít demonštrovalo v maďarskom hlavnom meste 6. septembra tisíce ľudí, ktorí vytvorili niekoľkokilometrovú ľudskú reťaz tiahnucu sa od budovy SZFE až po parlament na brehu Dunaja.

Vlastníctvo štátnej univerzity SZFE presunul do rúk súkromnej nadácie zákon, ktorý tento rok schválil maďarský parlament. Vláda následne v auguste vymenovala piatich členov novovytvorenej univerzitnej rady, pričom odmietla nominantov navrhovaných samotnou univerzitou.

Pred SZFE sa 1. septembra zhromaždili študenti v reakcii na odstúpenie jej vedenia. Nasledujúci deň sa ich protest zmenil na okupačný štrajk a študenti vyhlásili, že nikoho z nových "dosadených" ľudí nepustia na pôdu školy. Študenti požadujú odstúpenie šéfa novej dozornej rady Attilu Vidnyánszkého a tiež návrat pôvodného vedenia školy.

Maďarská vláda odmieta akýkoľvek pokus o cenzúru slobody prejavu a tvrdí, že spravovanie niektorých univerzít dozornou radou v skutočnosti prispeje k odstráneniu štátneho vplyvu.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach