Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Univerzita v Bukurešti obvinila premiéra Victora Pontu z plagiátorstva

Rumunský premiér Victor Ponta Foto: TASR/AP

Ponta obvinenia odmietol a opätovne uviedol, že na svoju funkciu nerezignuje.

Bukurešť 20. júla (TASR) - Rumunský premiér Victor Ponta sa vo veľkej časti svojej doktorandskej práce dopustil plagiátorstva, uviedli dnes akademici z univerzity v Bukurešti.

Ich vyhlásenie zvýšilo napätie pred blížiacim sa referendom o odvolaní prezidenta Traiana Basesca, ktorý je Pontovým rivalom, napísala agentúra Reuters.

"V doktorandskej práci Victora Pontu sa našli znaky plagiátorstva, predovšetkým v prvej a tretej kapitole," povedal Marian Popescu, prezident etickej komisie bukureštskej univerzity, ktorá rumunskému premiérovi doktorát udelila. "Bolo to rozhodnutie našej komisie, že (Pontova) doktorandská práca z roku 2003 s názvom 'Medzinárodný trestný súd' porušila princípy etiky, integrity a správneho dodržiavania zásad výskumnej aktivity," dodal Popescu.

Ponta obvinenia odmietol a opätovne uviedol, že na svoju funkciu nerezignuje. Ďalší panel z rumunského výboru pre potvrdzovanie titulov, diplomov a univerzitných certifikátov obvinil Pontu z plagiátorstva ešte v júni. Rumunský premiér to vtedy označil za politicky motivované rozhodnutie.

Politická nestabilita v Rumunsku sa začala 7. mája, keď sa po páde dvoch vlád blízkych konzervatívnemu Basescovi stal premiérom ľavičiar Ponta. Nasledovala rýchla výmena predsedov oboch komôr parlamentu za osoby z radov vládnucej koalície.

Následne sa na pôde parlamentu začala procedúra odvolania 60-ročného Basesca, bývalého lodného kapitána. Podľa oponentov prekročil svoje právomoci tým, že zasahoval do práce vlády a justície. Proces mal iniciovať Ponta, ktorý chce získať ešte viac moci.

Basescu odmieta, že by porušil ústavu a chce zostať v úrade aj vtedy, ak referendum dopadne v jeho neprospech, ale nebude platné pre nízku volebnú účasť. Basescu je u Rumunov čoraz menej obľúbený pre zavádzanie prísnych úsporných opatrení.