Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Univerzita v Maastrichte zaplatila výkupné hackerom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kybernetický útok voči univerzitnému systému sa odohral na štedrý deň minulého roku. Jeho fungovanie sa podarilo obnoviť až v novom roku.

Amsterdam 6. februára (TASR) - Univerzita v Maastrichte v stredu oznámila, že zaplatila 30 bitcoinov (viac ako 263.000 eur) ako výkupné hackerom, ktorí napadli jej počítačové systémy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kybernetický útok voči univerzitnému systému sa odohral na štedrý deň minulého roku. Jeho fungovanie sa podarilo obnoviť až v novom roku.

Prorektor univerzity Nick Bos vyhlásil, že univerzita hackerom zaplatila po zvážení viacerých alternatív, z ktorých jedna zahŕňala prestavbu celej univerzitnej IT siete.

"Škody na práci študentov, vedcov, zamestnancov ako aj škody na kontinuite inštitúcie sa dajú iba ťažko odhadnúť," povedal Bos.

Podľa Bosa sa hackerom podarilo do univerzitného systému vstúpiť vďaka zamestnancovi, ktorý mesiac pred útokom klikol na email nakazený vírusom.

Kyberbezpečnostná firma Fox-IT identifikovala hackerov ako rusky hovoriacu organizovanú skupinu.

Kybernetické útoky, pri ktorých hackeri požadujú výkupné sa vyskytujú čoraz častejšie. Na vývoj reagovali už aj poisťovne, ktoré cenu poistného v kybernetickej oblasti v priebehu roku 2019 zvýšili o 25 percent.