Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Ázii zhabali vlani miliardu tabliet metamfetamínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V dôsledku zvýšenej produkcie je droga lacnejšia a dostupnejšia, čo vytvára väčšie riziko pre ľudí a ich komunity, uvádza sa v správe Úradu OSN pre drogy a kriminalitu.

Bangkok 30. mája (TASR) - Počet tabliet metamfetamínu zadržaných vo východnej a juhovýchodnej Ázii vlani po prvý raz prekročil miliardu, uviedol v pondelok Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC). TASR správu prevzala od agentúr AP a AFP.

Podľa správy UNODC orgány činné v trestnom konaní zaistili takmer 172 ton metamfetamínu, čo je približne sedemkrát viac ako pred desiatimi rokmi. Rastúca ponuka takisto spôsobila, že ceny tejto drogy v Thajsku a Malajzii klesli na historické minimá.

"Rozsah a dosah obchodu s metamfetamínom a syntetickými drogami vo východnej a juhovýchodnej Ázii je ohromujúci," uviedol vo vyhlásení Jeremy Douglas z UNODC. Povedal, že zločinecké gangy a ozbrojené skupiny využili politickú nestabilitu regiónu a pandémiu ochorenia COVID-19 na dramatické zvyšovanie svojich ziskov.

V dôsledku zvýšenej produkcie je droga lacnejšia a dostupnejšia, čo vytvára väčšie riziko pre ľudí a ich komunity, uvádza sa v správe.

Oblasť známa ako Zlatý trojuholník – zóna na hraniciach medzi Thajskom, Laosom a Mjanmarskom – je už dlho neslávne známou nekontrolovaným predajom drog.

Hoci sa drogy vo veľkej miere konzumujú v juhovýchodnej Ázii, vyvážajú sa aj na Nový Zéland a do Austrálie, Hongkongu, na Kórejský polostrov i do Japonska a čoraz častejšie aj do oblastí južnej Ázie.