Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Únoscovia opustili zajaté plavidlo pri pobreží SAE

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K tomuto incidentu došlo päť dní po tom, čo sa pri pobreží Ománu odohral útok na ropný tanker prevádzkovaný spoločnosťou Zodiac Maritime, ktorej majiteľom je izraelský magnát Ejal Ofer.

Londýn 4. augusta (TASR) - Tanker MV Asphalt Princess plaviaci sa pod panamskou vlajkou v Ománskom zálive popri pobreží Spojených arabských emirátov (SAE), ktorého sa v utorok zmocnili ozbrojení únoscovia, sa nachádza mimo nebezpečenstva. Oznámil to v stredu na Twitteri Britský úrad pre námorné obchodné operácie (UKMTO) s tým, že ozbrojenci plavidlo opustili a tento incident je ukončený. Informovala o tom agentúra AFP.

Hoci nebolo jasné, kto sa zmocnil lode, podľa analytikov padá podozrenie na Irán. Iránske revolučné gardy však už medzičasom odmietli tieto tvrdenia a označili ich za zámienku na podniknutie akcií nepriateľských voči Teheránu.

K tomuto incidentu došlo päť dní po tom, čo sa pri pobreží Ománu odohral útok na ropný tanker prevádzkovaný spoločnosťou Zodiac Maritime, ktorej majiteľom je izraelský magnát Ejal Ofer. Pri útoku zahynuli dvaja členovia posádky. Spojené štáty, Británia a Izrael z tohto činu obvinil Irán, ktorý však zodpovednosť za incident odmieta.