Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Únoscovia po 42 dňoch prepustili 13-ročného chlapca

Belgická polícia, archívne foto. Foto: TASR/AP

Chlapca pred šiestimi týždňami uniesli z rodičovského domu ozbrojení zločinci.

Brusel 1. júna (TASR) - Belgická polícia informovala, že v noci na pondelok došlo k prepusteniu 13-ročného chlapca, ktorého pred šiestimi týždňami uniesli z rodičovského domu ozbrojení zločinci. Odvtedy ho držali v zajatí a žiadali výkupné päť miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že chlapcov zdravotný stav je dobrý.

Polícia zadržala po intenzívnom vyšetrovaní počas razií na viacerých miestach v Belgicku sedem podozrivých osôb. Osem domových prehliadok vykonali v provincii Limburg a štyri v Antverpách. Belgické médiá špekulujú, že išlo o zločin súvisiaci s drogovým podsvetím.

Chlapca uniesli ťažko ozbrojení a maskovaní zločinci v noci z 20. na 21. apríla z domu vo východobelgickom meste Genk, kde býval spolu s rodičmi a násilím ho odvliekli. Počas 42 dní, keď bol chlapec v zajatí, boli páchatelia niekoľko krát v kontakte s jeho rodinou a dva razy poskytli dôkazy o tom, že je nažive.

Tamojšie úrady pozadie tohto trestného činu zatiaľ neobjasnili. Nespresnili ani, či rodina chlapca únoscom vyplatila výkupné. Stanica RTBF však uviedla, že časť požadovanej sumy bola vyplatená. Rodina chlapca, ktorého uniesli, je polícii známa pre napojenie na obchod s drogami. To, či išlo o "násilie medzi drogovými bosmi", však RTBF nekonkretizovala.

Obeti únosu aj jeho rodine bola poskytnutá lekárska a psychologická pomoc.

Šéf polície Eric Snoeck v súvislosti s prepustením maloletého uviedol, že je hrdý na každodenný boj svojich spolupracovníkov proti organizovanému zločinu a terorizmu. Na prípade sa podieľali aj predstavitelia polície a súdnictva z Holandska, Francúzska a Spojených štátov.