Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Únoscovia v Nigérii prepustili 30 študentov zadržiavaných od júna

Bojovníci extrémistickej skupiny Boko Haram, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Útok spojený so zajatím skupiny asi 80 študentov, väčšinou dievčat, sa odohral 17. júna v meste Birnin Kebbi v nigérijskom štáte Kebbi.

Abuja 21. októbra (TASR) - Nigérijské úrady vo štvrtok informovali o oslobodení 30 študentov, ktorých zločinecký gang pred štyrmi mesiacmi uniesol na severozápade Nigérie. Nateraz nie je jasné, či za ich prepustenie na slobodu bolo vyplatené výkupné.

Útok spojený so zajatím skupiny asi 80 študentov, väčšinou dievčat, sa odohral 17. júna v meste Birnin Kebbi v nigérijskom štáte Kebbi. Útočníci pri tom zastrelili jedného príslušníka bezpečnostnej služby. Z ďalšej školy uniesli piatich učiteľov.

Podľa miestnych obyvateľov útočníci postrelili päť ľudí vrátane štyroch študentov a vyplienili ich ubytovacie priestory.

Polícia vtedy odmietla uviesť presný počet unesených. Hovorca miestnej vlády Yahaya Sarki vo štvrtok uviedol, že úrady naďalej vyvíjajú úsilie o dosiahnutie návratu zvyšných zajatých študentov.

Väčšina študentov unesených v Nigérii býva prepustená po niekoľkých týždňoch alebo niekedy až mesiacoch v zajatí.

Zločinecké bandy v krajine sa už dlho zameriavajú na štáty v strednej časti krajiny a na jej severozápade, kde prepadávajú dediny, kradnú dobytok a unášajú ľudí kvôli výkupnému. Čoraz viac sa však zameriavajú na školy, odkiaľ unášajú žiakov alebo študentov, ktorých potom skrývajú v lesoch a vyjednávajú o podmienkach ich prepustenia na slobodu.

Takéto únosy má na svedomí aj radikálna islamistická skupina Boko Haram.