Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

UNRWA: Pred prudkými bojmi v Rafahu utieklo 800.000 ľudí

Palestínčania útočia na nákladné autá naložené humanitárnou pomocou privezenou cez nové mólo postavené v USA v centrálnom pásme Gazy, sobota 18. mája 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v sobotu tiež oznámila objavenie tela ďalšieho rukojemníka uneseného počas útoku palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra.

Rafah 19. mája (TASR) – Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). TASR informuje na základe správ agentúry AFP a portálu SkyNews.

"Takmer polovica populácie Rafahu, teda 800.000 ľudí, bolo vyhnaných z domovov odkedy tam izraelské jednotky spustili 6. mája vojenskú operáciu," uviedol v príspevku na sociálnej platforme X šéf UNRWA Philippe Lazzarini.

Izraelské letectvo v sobotu v Rafahu zasiahlo viac než 70 cieľov, kým pozemné sily na východe mesta pri "precíznych úderoch" zabili 50 militantov a odhalili niekoľko desiatok vstupov do tunelov.

Izraelská armáda v sobotu tiež oznámila objavenie tela ďalšieho rukojemníka uneseného počas útoku palestínskeho hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra. Telo Rona Benjamina sa podarilo objaviť ešte v noci na piatok spolu s telami ďalších rukojemníkov.

"(Benjamin bol) brutálne zavraždený teroristami z Hamasu na Mefalsimskej križovatke a jeho telo bolo unesené do Gazy," vyhlásil podľa SkyNews hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.