Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

UNWRA: V Pásme Gazy zahynulo vyše 100 pracovníkov našej agentúry

Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 10. novembra 2023. Foto: TASR/AP

"Sme zdrvení. Bolo potvrdených vyše 100 zabitých kolegov z UNRWA. Boli to rodičia, učitelia, zdravotné sestry, lekári, členovia pomocného personálu," napísal Lazzarini.

Ženeva 10. novembra (TASR) - Šéf agentúry OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) Philippe Lazzarini v piatok oznámil, že vo vojne v Pásme Gazy bolo zabitých vyše 100 jej pracovníkov. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

"Sme zdrvení. Bolo potvrdených vyše 100 zabitých kolegov z UNRWA. Boli to rodičia, učitelia, zdravotné sestry, lekári, členovia pomocného personálu," napísal Lazzarini na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. "UNRWA smúti, Palestínčania smútia, Izraelčania smútia. Na ukončenie tejto tragédie je teraz potrebné humanitárne prímerie," dodal.

UNWRA údaje o mŕtvych potvrdila ja vo videoodkaze. Šéf OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths reagoval, že je "zdrvený touto mimoriadne tragickou správou". Na sociálnej sieti X napísal: "Títo kolegovia boli svetlami nádeje a ľudskosti. V myšlienkami sme s ich rodinami a so všetkými našimi odvážnymi kolegami z UNRWA."

Izrael spustil útoky v palestínskom Pásme Gazy ovládanom hnutím Hamas, keď teroristi Hamasu 7. októbra vpadli cez silne opevnenú hranicu na územie Izraela a zabili tam vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael sa preto rozhodol že zničí Hamas, a začal odvetné bombardovanie palestínskej enklávy. Neskôr tam spustil aj pozemnú vojenskú operáciu. Pritom už zahynulo vyše 11.000 ľudí, tiež väčšinou civilistov a z nich mnoho detí, ako tvrdí ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom.