Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Úrad izraelského premiéra: Šesť prepustených rukojemníkov sa vrátilo

Izraelčania sa tešia počas pristávania vrtuľníka, ktorý priváža ďalšiu skupinu prepustených rukojemníkov z Pásma Gazy v izraelskom meste Petach Tikva v nedeľu 26. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa sprostredkovateľskej krajiny, Kataru, boli medzi prepustenými šiestimi ľuďmi štyria dospelí (ženy), 17-ročné dievča a 18-ročný muž.

Tel Aviv/Dauha 1. decembra (TASR) - Šesť izraelských rukojemníkov prepustených v Pásme Gazy sa vo štvrtok večer už vrátilo do Izraela, oznámil úrad izraelského premiéra. Oznam prišiel niekoľko hodín pred vypršaním predĺženého prímeria medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Podľa sprostredkovateľskej krajiny, Kataru, boli medzi prepustenými šiestimi ľuďmi štyria dospelí (ženy), 17-ročné dievča a 18-ročný muž. Išlo o osoby s dvojakým občianstvom z Uruguaja, Mexika a Ruska. Vo štvrtok predtým sa dostali zo zajatia Hamasu na slobodu aj dve ženy, vrátane jednej s francúzsko-izraelským občianstvom. Išlo o siedmu skupinu prepustených od začatia prímeria.

Celkovo tak bolo vo štvrtok prepustených osem rukojemníkov, pričom podľa dohody o dočasnom prímerí má byť prepustených najmenej desať živých izraelských rukojemníkov každý deň.

Táto nezrovnalosť nastala preto, že vyjednávači vedú diskusie o predĺžení prímeria, ktoré má vypršať v piatok o 06.00 h SEČ.

Zdroj blízky Hamasu pre AFP povedal, že dve ženy s rusko-izraelským občianstvom prepustené v stredu pripočítava hnutie k požadovaným desiatim v rámci štvrtkovej siedmej skupiny. "Výsledkom teda je, že počet prepustených rukojemníkov v siedmej skupine je desať," dodal zdroj.

Vyjednávač Katar evidentne tento výpočet podporil.

Dohoda o dočasnom prímerí v bojoch vyžaduje, aby Izrael prepustil troch palestínskych väzňov za každého rukojemníka prepusteného z Pásma Gazy. Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí vo štvrtok povedal, že z izraelských väzníc má byť prepustených 30 Palestínčanov výmenou za desať rukojemníkov, ku ktorým sa počítajú "dve ruské občianky prepustené včera".