Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Úrad ombudsmana vyšetruje júnové potopenie lode pri brehoch Grécka

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Rybárska loď bola v zlom technickom stave a údajne sa na nej nachádzalo až 750 osôb, väčšina v podpalubí.

Atény 9. novembra (TASR) – Úrad gréckeho ombudsmana vo štvrtok oznámil začiatok nezávislého vyšetrovania spôsobu, akým pobrežná stráž v júni postupovala pri záchrane stoviek migrantov z lode pri ostrove Pylos. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Grécka pobrežná stráž na písomnú žiadosť ombudsmana "výslovne odmietla" začať disciplinárne konanie. Úrad ombudsmana uviedol, že v tejto záležitosti je potrebná absolútna transparentnosť.

Predbežné vyšetrovanie nešťastia zo 14. júna, pri ktorom sa podarilo zachrániť 104 ľudí a vyloviť z vody 78 tiel, začal vojenský súd s jurisdikciou nad gréckym námorníctvom a pobrežnou strážou.

Rybárska loď bola v zlom technickom stave a údajne sa na nej nachádzalo až 750 osôb, väčšina v podpalubí. Súd sa zaoberá aj žalobou 40 zachránených, ktorí pobrežnú stráž obviňujú, že nezabránila stroskotaniu lode a obetiam. Niektorí zachránení uviedli, že loď sa potopila po zbabranom pokuse o odtiahnutie lode člnom pobrežnej stráže. Pobrežná stráž to odmieta.

Aj aktivisti a ľudskoprávne skupiny pobrežnú stráž ostro kritizovali za postup pri operácii.

Podľa pobrežnej stráže sa loď potopila zrejme po tom, ako sa veľké množstvo ľudí nahrnulo na jednu stranu a loď sa prevrátila. Pobrežná stráž tiež tvrdí, že migranti smerujúci z Líbye do Talianska už predtým odmietli pomoc.