Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Úrad OSN pre Palestínčanov sa presúva zo severu na juh pásma Gazy

Na archívnej snímke sa priaznivci v Edmontone v štáte Alberta zúčastňujú na zhromaždení kanadskej palestínskej kultúrnej asociácie na prejav solidarity s Palestínčanmi. Foto: TASR/AP

K takémuto kroku pristúpila po tom, ako izraelská armáda nariadila evakuáciu civilnému obyvateľstvu v severnej časti Gazy.

Gaza 13. októbra (TASR) - Organizácia Spojených národov v piatok oznámila, že jej agentúra na pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) presúva svoje hlavné operačné stredisko aj zahraničných zamestnancov do južnej časti Gazy. K takémuto kroku pristúpila po tom, ako izraelská armáda nariadila evakuáciu civilnému obyvateľstvu v severnej časti Gazy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"UNRWA premiestnila svoje ústredné operačné centrum a zahraničný personál na juh, aby tam pokračovala v humanitárnych operáciách a podpore poskytovanej svojim zamestnancom a palestínskych utečencom v Gaze," napísala agentúra na platforme X, predtým známej ako Twitter.

Izraelská armáda vyzvala v piatok ráno oficiálne obyvateľov severnej časti pásma Gazy, aby sa evakuovali na juh tejto palestínskej enklávy, a to z dôvodu možnej pozemnej ofenzívy Izraela proti palestínskym militantom z radikálneho hnutia Hamas.

Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín a podľa OSN sa týka približne 1,1 milióna ľudí. OSN však tvrdí, že taký rozsiahly presun obyvateľstva v takom krátkom čase je "nemožný" a Izrael preto požiadala o zrušenie nariadenia.