Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Úrad OSN vyzýva na nezávislé vyšetrenie výbuchu v Bejrúte

Vojaci hľadajú ľudí v troskách budovy po utorňajších masívnych výbuchoch v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút v stredu 5. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville zdôraznil, že je nutné, aby sa medzinárodné spoločenstvo zomklo a Libanonu pomohlo.

Ženeva 7. augusta (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCHR) v piatok vyzval na nezávislé vyšetrenie utorkového výbuchu v Bejrúte a zdôraznil, že výzvy obetí na potrestanie vinníkov musia byť vypočuté.

Hovorca UNHCHR Rupert Colville podľa agentúry AP zdôraznil, že je nutné, aby sa medzinárodné spoločenstvo zomklo a Libanonu pomohlo.

Táto pomoc by podľa neho mala byť poskytnutá nielen rýchlo, ale mala by mať aj trvalejší charakter.

Podľa Colvilla totiž Libanon zápasí s "naraz s tromi tragédiami": sociálno-ekonomickou krízou, epidémiou vyvolanou koronavírusom SARS-CoV-2 a následkami výbuchov v bejrútskom prístave, ktoré v utorok zničili libanonské hlavné mesto.

Colville tiež vyzval, aby sa pri rekonštrukcii Bejrútu i Libanonu nezabúdalo na chudobných a najzraniteľnejších ľudí. Apeloval v tejto súvislosti na libanonských lídrov, aby prekonali patovú situáciu na politických rokovaniach a zaoberali sa sťažnosťami a kritikou občanov.

Podľa agentúry AP hovorca Colville týmto výrokom narážal na veľké protesty, ktoré v Libanone vypukli na jeseň roku 2019 pre veľkú nespokojnosť občanov s vedením krajiny a jeho politikou.