Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Úrad Regionálnej rady v Prahe prehľadala polícia v súvislosti s Rathom

Ilustračné foto Foto: TASR/Bohdan Kočák

Ratmír Rath tvrdí, že veľa peňazí zarobil ako poradca v Katare, kde bol podľa vlastných slov kráľovsky platený.

Praha 24. mája (TASR) - Česká polícia prehľadáva dnes Úrad Regionálnej rady na Karlovom námestí v Prahe, v ktorom je aj sídlo Regiónu súdržnosti Stredné Čechy.

Ako informovali české elektronické médiá, prehliadka súvisí s kauzou uväzneného poslanca Davida Ratha, políciu zaujímajú dotačné programy Stredočeského kraja.

Polícia potvrdila, že ide o akciu Útvaru pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality, prípad, s ktorým súvisí, však nešpecifikovala.

Za štandardný vyšetrovací úkon označila pre internetový portál idnes.cz policajnú akciu štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová, známa z prípadu Rath, ktorá súčasne potvrdila, že o nej má vedomosť.

Už skôr české médiá informovali, že v dome Davida Ratha našla polícia ďalšie milióny. K vlastníctvu desiatich miliónov Kč sa krátko po tom prihlásil poslancov otec Ratmír, skúsený endokrinológ. Peniaze označil za svoje úspory, ktoré zveril synovi. "Pred tromi rokmi som si chcel v Hostivici kúpiť domček. Po smrti ženy som sa cítil opustený. Už som si aj dva domy prezrel, ale nakoniec som si nič nekúpil, pretože sa mi zdali veľmi veľké," zveril sa Ratmír denníku Lidové noviny.

Ratmír Rath tvrdí, že veľa peňazí zarobil ako poradca v Katare, kde bol podľa vlastných slov kráľovsky platený.

Davida Ratha zadržala 14. mája večer protikorupčná polícia spolu s ďalšími siedmimi podozrivými. Obvinila ich z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. Poslanec mal v inkriminovanom čase pri sebe sedem miliónov Kč. Ďalších 30 miliónov potom kriminalisti objavili pod podlahou v dome šéfky kladnianskej nemocnice Pancovej a exposlanca Kotta, od ktorých Rath so sedemmiliónovým úplatkom odchádzal.

O uvalení väzby na Ratha rozhodla česká justícia minulú stredu. Následne dôvodne podozrivého previezli z Prahy do väznice v Litoměřiciach, kde by mal čakať na prípadný súdny proces. Okrem ovplyvňovania svedkov sa súd obával aj toho, že by sa Rath mohol pokúsiť utiecť pred trestným stíhaním.

David Rath podal proti obvineniu a uväzneniu viacero sťažností, tú poslednú ústavnú doručili na český ústavný súd v pondelok.