Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Úrady na ostrove Ischia pripravujú evakuáciu najmenej 1000 ľudí

Záchranári prehľadávajú trosky zrútených budov po zosuve pôdy následkom prudkých dažďov v meste Casamicciola na talianskom ostrove Ischia 30. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Intenzívne zrážky, ktoré môžu spôsobiť zosuvy pôdy a povodne, podľa meteorológov zasiahnu okrem ostrova Ischia aj mesto Neapol a oblasti v okolí sopky Vezuv.

Rím 2. decembra (TASR) - Úrady na talianskom ostrove Ischia v piatok plánujú evakuovať viac ako 1000 ľudí z rizikových oblastí v dôsledku očakávaných intenzívnych zrážok. Deje sa tak necelý týždeň po tom, ako na tomto ostrove pri zosuve pôdy zahynulo najmenej 11 ľudí. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Intenzívne zrážky, ktoré môžu spôsobiť zosuvy pôdy a povodne, podľa meteorológov zasiahnu okrem ostrova Ischia aj mesto Neapol a oblasti v okolí sopky Vezuv.

Minulú sobotu sa na Ischii po prudkých dažďoch uvoľnila z najvyššieho vrchu ostrova masa bahna, sutín a kamenia, pričom poškodila viaceré budovy a cesty v oblasti mestečka Casamicciola Terme. Medzi potvrdenými 11 obeťami tragédie je aj novorodenec a ďalšie dve deti. Nezvestná ostáva jedna osoba.

Úrady očakávajú, že v piatok má na ostrove spadnúť 40 až 50 milimetrov zrážok. Minulú sobotu to bolo až 100 milimetrov.

Ischia je sopečný ostrov, ktorý je od Neapola vzdialený asi 30 kilometrov. Známy je svojimi termálnymi kúpeľmi a malebným pobrežím. Na ostrove je mnoho nelegálne postavených budov, ktoré sú zraniteľné voči zosuvom pôdy. Miestni politici však tvrdia, že najväčším problémom ostrova je neexistencia preventívnych opatrení proti zosuvom.