Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Úrady popreli správy o cieľoch možných útokov Sýrčana v Nemecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezpečnostní experti považujú prípadnú prípravu útoku na spomínaný most za skôr nepravdepodobnú s tým, že by to nezodpovedalo vzorcom postupu tzv. Islamského štátu.

Karlsruhe/Schwerin 2. novembra (TASR) - Nemecká Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe, ako aj meklenbursko-predpomoranský krajinský minister vnútra Lorenz Caffier dementovali dnes informácie časti nemeckých médií, v zmysle ktorých mal - v uplynulých dňoch zadržaný a medzičasom uväznený - Sýrčan (19) pripravovať teroristické útoky na vianočné trhy vo Schwerine a Rostocku, respektíve na most spájajúci pevninu s ostrovom Rujana.

Spolková prokuratúra v reakcii konštatovala, že tieto informácie nezodpovedajú aktuálnemu stavu vyšetrovania. Jej hovorkyňa pripomenula, že už skôr sa prokuratúra vyjadrila v zmysle, že niet indícií o tom, že by zadržaný bol mal už vyhliadnuté konkrétne ciele pripravovaných útokov.

Caffier sa pred členmi krajinského parlamentu pre vnútorné záležitosti vyjadril, že ciele pripravovaných teroristických útokov nie sú známe, a už vôbec nie na území Meklenburska-Predpomoranska.

Informácie priniesol Severonemecký rozhlas (NDR).

Bezpečnostní experti považujú prípadnú prípravu útoku na spomínaný most za skôr nepravdepodobnú s tým, že by to nezodpovedalo vzorcom postupu tzv. Islamského štátu.

Zadržaný Yamen A. je na základe zatykača vydaného 1. novembra vo vyšetrovacej väzbe. Aktuálne miesto jeho pobytu nezverejnili.

Podľa prokuratúry sa Sýrčan, ktorý prišiel do Nemecka v priebehu jesene 2015 ako utečenec a neskôr tam požiadal o azyl, najneskôr v júli rozhodol spáchať v Nemecku vražedný útok s využitím podomácky vyrobenej nálože tam, kde sa zhromaždí značné množstvo ľudí a kde by preto počet obetí bol čo najvyšší.