Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Úrady sa usilujú odstrániť palivo unikajúce z havarovanej lode

Vlečná loď obklopuje nákladnú loď OS 35, ktorá leží na morskom dne pri pobreží Gibraltáru 30. augusta 2022. Gibraltárske úrady uviedli, že podnikli všetky kroky k tomu, aby sa loď celkom nepotopila po jej kolízii s tankerom prepravujúcim skvapalnený zemný plyn. Foto: TASR/AP

Úrady oznámili, že vo štvrtok z lode uniklo výrazné množstvo paliva a ochrancovia prírody sa obávaj ekologických škôd.

Madrid 2. septembra (TASR) - Gibraltárske úrady sa v piatok usilovali minimalizovať znečistenie životného prostredia v okolí nákladnej lode, ktorá sa začiatkom týždňa zrazila s ropným tankerom. TASR správu prevzala v piatok z agentúry Reuters.

Úrady oznámili, že vo štvrtok z lode uniklo výrazné množstvo paliva a ochrancovia prírody sa obávaj ekologických škôd.

Podľa gibraltárskej vlády sa do piatku popoludnia podarilo odstrániť 250 ton nafty. Následne začali s odstraňovaním ďalších 215 ton paliva. Predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo vyjadril znepokojenie, pretože toto palivo spôsobuje najväčšie znečistenie v okolí lode.

Loď OS 35 sa ešte v pondelok zrazila s tankerom na prevoz skvapalneného zemného plynu. Pri kolízii sa nikto nezranil a loď napriek poškodeniu pokračovala v plavbe. Kapitán však neskôr oznámil, že naberá vodu a požiadal o opravu poškodeného trupu. V stredu sa loď prelomila na dve polovice a časť paliva začala unikať do mora. Kapitána lode zatkli, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Na plážach na pobreží Španielska a Gibraltáru v okolí nehody vydali varovanie a zakázali kúpanie. Gibraltárske mimovládne organizácie vyhľadávali zvieratá, ktoré ohrozuje únik paliva.