Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Úrady Srí Lanky vypočujú posádku lode, na ktorej vypukol požiar

Dym stúpa z kontajnerovej lode MV X-Press Pearl po vypuknutí požiaru neďaleko prístavu v Kolombe 25. mája 2021. Foto: TASR/AP

Požiar na kontajnerovej lodi X-Press Pearl vypukol pred 11 dňami, keď plavilo čakalo na povolenie vplávať do prístavu v hlavnom meste Kolombo.

Negombo 30. mája (TASR) - Srí Lanka v nedeľu začala trestné konanie v súvislosti s požiarom kontajnerovej lode, z ktorej nákladu sa na pobrežie vyplavili tony plastu.

Agentúra AFP informovala, že pláže na tejto časti pobrežia Srí Lanky znečistili tony plastových mikrogranulí, ktoré loď prevážala spolu s nákladom chemikálií. V dôsledku tohto znečistenia bol vyhlásený zákaz rybolovu.

Požiar na kontajnerovej lodi X-Press Pearl vypukol pred 11 dňami, keď plavilo čakalo na povolenie vplávať do prístavu v hlavnom meste Kolombo. Napriek snahám hasičov - vrátane zahraničných posíl - oheň na lodi ešte stále tlie.

Miestna polícia v nedeľu informovala, že v pondelok vypočuje 25-člennú posádku, ktorá bola z lode evakuovaná.

Srílanské úrady minulý týždeň vyslovili presvedčenie, že požiar spôsobil únik kyseliny dusičnej, o ktorom posádka vedela od 11. mája.

Majitelia lode, spoločnosť X-Press Feeders, uviedli, že trup plavidla zostal neporušený a nedošlo k poškodeniu jeho palivových nádrží.

Všetko nasvedčuje tomu, že veľká časť nákladu lode, vrátane 25 ton kyseliny dusičnej, hydroxidu sodného, mazív a ďalších chemikálií, bola pri požiari zničená.