Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Úrady v Iraku spálili náklad nelegálnych drog

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Väčšina zničených drog pochádzala z Iránu, ale zdrojmi boli aj Libanon a susedná Sýria, uviedli vládne zdroje.

Bagdad 18. decembra (TASR) - Iracké úrady v nedeľu spálili približne šesť ton nelegálnych drog vrátane obrovských hromád marihuany, captagonu, hašiša a kokaínu, pričom podľa nich išlo o najväčšiu likvidáciu drog za uplynulých desať rokov.

Vládni úradníci v bielych kombinézach a s maskami na tvári nahádzali drogy do jám vykopaných v piesku, poliali ich palivom a zapálili, informuje tlačová agentúra AFP.

Iracký minister zdravotníctva Sálih Hasnáví, ktorý vystúpil na podujatí pred vojenskou základňou neďaleko irackého hlavného mesta Bagdad, povedal, že ide o prvú "likvidačnú operáciu takéhoto rozsahu" od roku 2009, uvádza AFP.

Podľa jeho slov boli dané drogy zhabané "silami na hraničných priechodoch" a na iných miestach v Iraku, pričom niektoré z nich boli uskladnené niekoľko rokov.

Bezpečnostné sily v uplynulých rokoch zintenzívnili protidrogové operácie, pričom takmer každý deň oznamovali zadržanie drog a zatýkanie prevádzačov. Oblasti hraničiace s Iránom sa stali hlavnými cestami pre pašovanie drog vrátane metamfetamínu.

Väčšina zničených drog pochádzala z Iránu, ale zdrojmi boli aj Libanon a susedná Sýria, uviedli vládne zdroje.

Hoci niektorí obchodníci s drogami využívajú Irak ako tranzitný bod, krajina v uplynulých rokoch zaznamenala aj prudký nárast domáceho predaja a spotreby.