Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Úrady vrátili do Líbye od začiatku roku takmer 1000 migrantov na úteku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O dobytie líbyjského hlavného mesta Tripolis sa poľný maršal Chalífa Haftar usiluje už od vlaňajšieho apríla.

Brusel 15. januára (TASR) - Takmer 1000 migrantov, ktorí sa počas prvých dvoch týždňov roku 2020 snažili ujsť na člnoch z Líbye, zastavili a vrátili späť do domovskej krajiny príslušníci líbyjskej pobrežnej stráže. Údaje zverejnila v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), píše agentúra AP.

Najmenej 953 utečencov vrátane 136 žien a 85 detí bolo zachránených vo vodách Stredozemného mora, uviedla IOM a dodala, že mnohí z nich sa potom museli vrátiť do líbyjského hlavného mesta Tripolis a následne boli prevezení do zadržiavacích stredísk.

Za prvé dva týždne roku 2019 pritom neboli pre porovnanie naspäť do Líbye vrátení nijakí utečenci, pripomenula IOM. Z mora však vtedy vytiahli 23 tiel utopených migrantov.

Migranti, s ktorými pracovníci IOM hovorili, ako dôvod pre prudký nárast ľudí utekajúcich z Líbye uviedli boje v Tripolise a jeho okolí.

O dobytie líbyjského hlavného mesta Tripolis sa poľný maršal Chalífa Haftar usiluje už od vlaňajšieho apríla. V nedeľu začalo platiť v Líbyi prímerie, na ktoré vyzvali Rusko a Turecko.

V centrách, kam úrady migrantov premiestňujú, nefungujú v praxi opatrenia na ochranu životov ľudí a zaistenie ich bezpečia, vyhlásila IOM. "Je nevyhnutné nájsť alternatívne riešenia na ochranu životov, ktoré zmiernia utrpenie tisícov mužov, žien a detí, ktorí sú zadržiavaní v neľudských podmienkach," dodala organizácia.

V severoafrickej Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré leteckými údermi podporila aj vojenská aliancia NATO. Povstanie v rámci tzv. arabskej jari viedlo k pádu režimu dlhodobého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího i k jeho smrti.