Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Úrady vyzývajú civilistov v meste Sloviansk, aby sa rýchlo evakuovali

Zdravotník vo štvrtok 30. júna 2022 pomáha mužovi zranenému ruským ostreľovaním opustiť svoj dom v meste Slovjansk na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Donbas sa skladá z Luhanskej oblasti, ktorú ruské jednotky takmer úplne dobyli, a Doneckej oblasti na jeho juhozápade, kde sa sústreďuje útok ruskej armády.

Sloviansk 6. júla (TASR) - Ukrajinské úrady vyzývajú civilistov, aby sa urýchlene evakuovali z mesta Sloviansk, ku ktorému sa presúvajú ruské jednotky snažiace sa ovládnuť celý Donbas na východe Ukrajiny. V stredu o tom informovala agentúra AFP.

Sloviansk bol v posledných dňoch vystavený masívnemu ruskému ostreľovaniu, pričom v utorok pri útoku na trhovisku zahynuli najmenej dvaja ľudia a sedem ďalších utrpelo zranenia.

Pavlo Kyrylenko - gubernátor Doneckej oblasti, do ktorej patrí aj Sloviansk, - v rozhovore pre ukrajinské médiá zdôraznil, že "najdôležitejšou radou je evakuácia".

Vysvetlil, že "tento týždeň nebolo dňa bez ostreľovania". Dodal, že mesto je teraz v dosahu ruských rakiet, pričom ruské jednotky ho ostreľujú chaoticky. Útoky sú zamerané "na likvidáciu miestneho obyvateľstva," povedal.

Kyrylenko tiež informoval o ostreľovaní naprieč "celou frontovou líniou" v Donbase, na ktorý Rusko preorientovalo svoje úsilie po tom, čo sa po tvrdom odpore Ukrajiny vzdalo svojho pôvodného cieľa dobyť Kyjev.

Donbas sa skladá z Luhanskej oblasti, ktorú ruské jednotky takmer úplne dobyli, a Doneckej oblasti na jeho juhozápade, kde sa sústreďuje útok ruskej armády.

Nedeľný pád mesta Lysyčansk, ku ktorému došlo týždeň po ústupe ukrajinskej armády zo susedného mesta Severodoneck, uvoľnil ruským jednotkám postup na Kramatorsk a Sloviansk, vysvetlila AFP.