Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Počet zranených po meteorickom daždi vzrástol na tisíc

Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie v Čeľabinskom regióne tlaková vlna porozbíjala okná na viacerých budovách a vystrašení ľudia vybiehali na ulice.

Moskva 15. februára (TASR) - Na tisíc stúpol počet ľudí, ktorých dnes zranil meteorický dážď v oblasti Uralu. Najmenej 200 z nich sú deti, citovala ruských predstaviteľov agentúra DPA.

Meteorit, ktorý mal podľa odhadu vedcov z Ruskej akadémie vied hmotnosť približne desať ton a pohyboval sa nadzvukovou rýchlosťou približne 30 kilometrov za sekundu, explodoval vo výške 30 až 50 kilometrov nad Zemou silou jadrovej bomby. Explózia meteoritu vyvolala aerodynamický (sonický) tresk, ktorý iba v najpostihnutejšom Čeľabinsku rozbil odhadom 100.000 metrov štvorcových okien. Väčšinu zo zranení spôsobili ľuďom úlomky skla.

Hospitalizovali asi 40 ľudí, iba dvaja z nich majú vážne zranenia. Všetky školy a škôlky v Čeľabinsku dnes na zvyšok dňa zatvorili.



Podľa najnovších informácií jeden z úlomkov dopadol do blízkosti osady Južnyj v Čeľabinskej oblasti, kam už vycestovali odborníci, aby ho preskúmali.

Mohutný záblesk a výbuch bolo vidieť na oblohe nad Sverdlovskou, Čeľabinskou, Ťumenskou a Kurganskou oblasťou, ako aj nad Baškirskom a Kazachstanom.

Foto: twitter


Úrady verejného zdravotníctva monitorujú situáciu v súvislosti s radiáciou. Hlavný sanitárny lekár Ruskej federácie Gennadij Oniščenko informoval, že obyvateľstvu v Ťumenskej a Sverdlovskej oblasti nič nehrozí a v Čeľabinskej oblasti, ktorá bolo meteorickým dažďom najviac zasiahnutá, je úroveň radiácie v norme.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes súčasne odmietlo tvrdenia, ktoré sa medzičasom objavili, že dnes okolo 23.30 h miestneho času by mohol nasledovať druhý meteorický dážď. Štáb civilnej obrany v Čeľabinsku je napriek tomu v pohotovosti.

Vo viacerých školách v Čeľabinsku, kde teplota vzduchu klesla na 18 stupňpv pod nulou, zrušili na dnes a sobotu vyučovanie, keďže na budovách tlaková vlna vybila okná. Tie školy, kde sa vyučuje, obmedzili pohyb detí vonku.

Podľa informácií agentúry RIA Novosti v dôsledku tlakovej vlny, ktorá v najviac postihnutej Čeľabinskej oblasti vybila okná a v ojedinelých prípadoch poškodila aj múry. Miestne úrady informovali, že podľa ich odhadov len na školách je z okien vybitých 1000 m2 skla. Vybité sklá má v Čeľabinskej oblasti celkovo vyše 300 verejných budov, škôl a zdravotníckych zariadení. Poškodené objekty - aj bytové - stráži polícia.

Prezident Vladimir Putin nariadil, aby úrady s okamžitou platnosťou pomohli obyvateľstvu odstrániť škody.



Administrácia Uralskej oblasti sa medzičasom obrátila na vedenia podnikov a firiem, aby vzhľadom na veľké materiálne škody, ktoré spôsobil meteorický dážď na verejných budovách i obytných domoch, pustili zamestnancov domov. Podľa RIA Novosti obyvatelia Čeľabinska vo veľkom nakupujú plastové fólie na zakrytie okien.

Odborníci sa domnievajú, že predpokladaný meteorický dážď súvisí s asteroidom 2012 DA14, ktorý dnes večer SEČ preletí okolo Zeme vo vzdialenosti necelých 28.000 kilometrov.

Na snímke jeden z meteoritov v Čeľabinsku.
Foto: TASR/AP
Niektorí odborníci nevylučujú, že s asteroidom súvisí aj predpokladaný meteorický dážď, ktorý dnes zaznamenali v oblasti Uralu: mohutný záblesk a výbuch bolo vidieť na oblohe nad Sverdlovskou, Čeľabinskou, Ťumenskou a Kurganskou oblasťou, ako aj nad Baškirskom a Kazachstanom.

Úrad gubernátora Čeľabinskej oblasti na svojej internetovej stráne tvrdí, že meteorit spadol do jazera v blízkosti mesta Čebarkuľ. Ministerstvo pre mimoriadne situácie však medzičasom informovalo, že zatiaľ sa nenašli žiadne úlomky meteoritu, ktorý zhorel nad Uralom. Do monitoringu a pátrania je zapojených sedem prieskumných lietadiel. Podľa predchádzajúcich informácií z ministerstva meteorit v atmosfére zhorel úplne a všetky materiálne škody, ktoré vznikli v zasiahnutých oblastiach, zapríčinila tlaková vlna.



Protivzdušná obrana je v pohotovosti
Jednotky ruskej protivzdušnej obrany Centrálneho vojenského okruhu sú v bojovej pohotovosti, informovala dnes agentúra ZNAK.com s odvolaním sa na zdroj na ruskom ministerstve obrany. Pohotovosť súvisí s tým, že okolo 23.30 h miestneho času (20.30 h SEČ) preletí vo vzdialenosti len 27.700 kilometrov od Zeme asteroid 2012 DA14 s polomerom 45 metrov.
Regionálny predstaviteľ ministerstva pre mimoriadne situácie Sverdlovskej oblasti Vladimir Ustinov agentúre RIA Novosti povedal, že Kourovské observatórium nemalo informácie, že by mohlo dôjsť k meteorickému dažďu. Spresnil, že priemer padajúcich úlomkov bol 20 centimetrov a ich hmotnosť asi jeden kilogram.


Podľa Valerija Šuvalova z Inštitútu dynamiky geosfér Ruskej akadémie vied meteorit patril podľa všetkého k železno-niklovému typu, pretože len takéto objekty vytvárajú masu, ktorá je pri prelete schopná zostať kompaktná až do spodných vrstiev atmosféry. Telo meteoritu dosahovalo podľa vedcovho názoru hmotnosť niekoľkých ton. Šuvalov pre server Gazeta.ru spresnil, že v atmosfére sa meteorit zrejme rozpadol na tisíce úlomkov, ktoré pri lete vytvárali tlakovú vlnu a vydávali žiarenie. S tlakovou vlnou súvisia aj materiálne škody. Väčšina vesmírneho telesa sa podľa jeho názoru vyparila, zvyšné kusy spadli na Zem.



Úrady vyzývajú obyvateľstvo zachovať pokoj a urobiť si zásoby



Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes prostredníctvom titulkov vo vysielaní miestnych televízií odporúča obyvateľom Čeľabinskej oblasti zachovať pokoj. Okrem toho popiera aj šíriace sa správy, že mesto by mal po prvom prísť aj druhý meteorický dážď. Informoval o tom server Gazeta.ru.



Oblastná pobočka rezortu pre mimoriadne situácie vyzvala obyvateľstvo urobiť si zásoby vody a základných potravín, zostať vo svojich príbytkoch a zdržiavať sa čo najďalej od okien, ktoré je vhodné prelepiť na kríž páskou. Súčasne ich vyzýva, aby záchranné zložky kontaktovali len v nevyhnutných prípadoch, nech nedôjde k preťaženiu mobilnej siete.

Situácia v Čeľabinsku je podľa agentúry RIA Novosti po prvotnej panike spôsobenej meteorickým dažďom, ktorý oblasť zasiahol krátko po 09.20 h miestneho času, pokojná, nebadať žiadnu nákupnú horúčku. Väčšina ľudí sa teraz stará o to, ako si v mrazivom počasí zakryť okná, ktoré im vybila tlaková vlna, prípadne riešia s poisťovňami škodové udalosti.

Vydesení obyvatelia

Miestni obyvatelia priznávajú, že ich nezvyčajný úkaz vydesil. "Samozrejme, že sme sa zľakli, veď boli aj výbuchy. Nevedeli sme, čo sa deje, nebolo žiadne varovanie, nebol ani signál. Nejakú polhodinu to trvalo, ale teraz je už všetko v poriadku. Sme živí a zdraví, chvála Bohu za to," uviedla pre RIA Novosti jedna z miestnych predavačiek, podľa ktorej si ľudia robia nákupy ako obyčajne. "Neskupujú ani chlieb, ani vodu, ani zápalky, nič," dodala.

Obyvateľ Čeľabinska Vaľa Kazakov pre agentúru AP uviedol, že videl, ako sa niekoľko starších žien pustilo do plaču, že nastal koniec sveta.

Reakcie politikov

Dramatický úkaz vyvolal aj reakcie prominentných ruských politikov: premiér Dmitrij Medvedev v prejave k účastníkom ekonomického fóra v sibírskom Krasnojarsku vyhlásil, že "meteor môže byť symbolom" tohto podujatia, keďže dokazuje, že "nielen ekonomika je zraniteľná, ale aj celá planéta".

Vodca ruských nacionalistov Vladimir Žirinovskij vo svojom dnešnom veľmi emotívnom vyhlásení uviedol, že "to neboli žiadne meteory, to Američania testovali novú zbraň".

Nepokojné zvieratá

Nezvyčajná situácia vyvolala nielen paniku medzi ľuďmi, ale podľa agentúry RIA Novosti aj medzi zvieratami. Zvieratá v čeľabinskej zoo boli celú noc veľmi nepokojné, pričom najnervóznejšie boli kone a vlky. Momentálne je situácia pokojná, ale odborníci zvieratá naďalej monitorujú, keďže v noci nezvyčajne blízko pri Zemi preletí asteroid 2012 DA14 s priemerom 45 metrov.

Kým ruské tlačové agentúry uvádzajú, že oba javy by spolu mohli súvisieť, Európska vesmírna agentúra vo svojom vyhlásení v Twitteri píše, že jej experti žiadnu súvislosť medzi nimi neobjavili.


Meteorit mohol mať podľa vedcov asi desať ton

Meteorit, ktorého úlomky dnes v podobe meteorického dažďa dopadli v Rusku na oblasť Uralu, mal podľa odhadov vedcov z Ruskej akadémie vied hmotnosť asi desať ton. Informovala o tom agentúra AP.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos zasa uviedla, že meteorit sa pohyboval rýchlosťou približne 30 kilometrov za sekundu. Dodala, že takúto udalosť ťažko predpovedať. Ministerstvo vnútra uviedlo, že explózia meteoritu vyvolala aerodynamický (sonický) tresk.

Podľa Andreja Oľchovatova, ktorý sa venuje výskumu pádu slávneho meteoritu v Tunguze, sila výbuchu meteoritu mohla byť ekvivalentom k explózii asi desiatich kiloton TNT.

"Je to unikátny prípad v dejinách astronómie, keďže je tak veľa ľudí, ktorí po páde meteoritu nejakým spôsobom utrpeli," dodal. Pripomenul, že posledným podobným známym prípadom je pád meteoritu v roku 1954 v USA, keď bola zranená jedna žena.

Meteorit nenašli, už ho predávajú
Obyvatelia Čeľabinskej oblasti na ruskom Urale, ktorú dnes zasiahol meteorický dážď, začali na internete zverejňovať ponuky na predaj kúskov zatiaľ ešte nenájdeného bolidu.

Na stránke Avito.ru sa podľa agentúry RIA Novosti objavil inzerát s textom: "Predám kúsok meteoritu. Nový. Sergej. Čeľabinsk". Na fotografii je muž s kúskom kameňa v ruke, za ktorý pýta 300.000 rubľov (7349 eur).

Na stránke aj ďalší inzerát na predaj bolidu, ktorého zadávateľ sľubuje, že fotografiu kúska meteoritu, ktorý vraj našiel priamo na mieste jeho pádu, dodá neskôr. Prípadné otázky žiada zasielať elektronickou poštou. Cena za kúsok meteoritu bude vecou dohody.

Medzičasom však už správca siete znefunkčnil link na tieto inzeráty.

Na Avito.ru sa však objavuje aj čoraz viac inzerátov na výmenu skiel v oknách, ktoré vybila tlaková vlna súvisiaca s dnešným meteorickým dažďom.
Podľa agentúry RIA Novosti, odvolávajúcej sa na ministerstvo vnútra v Čeľabinskej oblasti, objavili tri miesta predpokladaného pádu úlomkov meteoritu.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie však naďalej tvrdí, že sa žiadne úlomky nenašli.

Na jednom z predpokladaných miest pádu úlomkov meteoritu v blízkosti jazera pri mesta Čebarkuľ zostala podľa RIA Novosti jama s priemerom šesť metrov. Úroveň radiácie je v norme.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie však napriek tomu vyzvalo obyvateľstvo celého Uralského federálneho okruhu, aby sa nepribližovalo k neznámym predmetom.

Podľa servera Gazeta.ru na niektorých sídliskách Čeľabinska prerušili dnes popoludní dodávku zemného plynu, pretože tlaková vlna v súvisiaca s meteorickým dažďom poškodila ističe.

Na niektorých miestach sú aj problémy s dodávkou vody.