Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Urážanie moslimov je zneužitie slobody slova, tvrdí Iránsky minister

Na archívnej snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Zdanlivo tým narážal na výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých údajne kritizoval islam.

Teherán 26. októbra (TASR) - Urážanie moslimov je "oportunistické" zneužitie slobody slova, vyhlásil v pondelok iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, pričom zdanlivo narážal na výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, v ktorých údajne kritizoval islam. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

"Moslimovia sú hlavnými obeťami kultu nenávisti", uviedol Zaríf na sociálnej sieti Twitter. Svoje vyhlásenia však neadresoval prezidentovi priamo. "Uraziť 1,9 miliardy moslimov za ohavné činy takýchto extrémistov je oportunistické zneužitie slobody slova. (Takéto konanie) len podnecuje k extrémizmu," dodal.

Macron, ktorý vzdal úctu učiteľovi dejepisu, ktorého zavraždil čečenský mladík za to, že na hodinách ukazoval karikatúry proroka Mohameda, vyhlásil vojnu voči "islamskému separatizmu", ktorý podľa neho začína panovať v niektorých moslimských komunitách Francúzska.

Na rozdiel od iných moslimských krajín iránski náboženskí predstavitelia nevyzvali na bojkot francúzskeho tovaru. Niekoľko iránskych politikov a predstaviteľov vrátane šéfov parlamentu a justície obvinilo Macrona z "islamofóbie", uviedli tamojšie médiá.

Alí Šamchání, tajomník iránskej Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, na sociálnej sieti Twitter vyhlásil, že Macronovo "iracionálne správanie" je odrazom jeho "politickej hrubosti".

Macron sa po vražde učiteľa dejepisu minulý týždeň zaviazal, že bude bojovať proti islamským radikálom. Jeho prísľub však počas víkendu vyvolal protesty v mnohých krajinách s väčšinovo moslimským obyvateľstvom. V Sýrii ľudia pálili Macronove fotografie, v líbyjskom hlavnom meste Tripolis podpaľovali francúzske vlajky, v supermarketoch v Katare a Kuvajte zasa vyhlásili bojkot francúzskym výrobkom a podobné výzvy sa objavili aj v Jordánsku i ďalších štátoch.