Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Uruguaj poprel, že na referendá na Ukrajine vyslal pozorovateľov

Žena hlasuje v referende vo volebnej miestnosti v Donecku, hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky ovládanej Ruskom podporovanými separatistami, na východe Ukrajiny, v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Reagoval tak na obvinenia ukrajinských úradov, ktoré ho zaradili na zoznam ôsmich štátov snažiacich sa "legitimizovať" zmienené referendá.

Montevideo 27. septembra (TASR) - Uruguaj v utorok poprel, že by vyslal svojich pozorovateľov na referendá o pričlenení k Rusku na okupovanom ukrajinskom území. Reagoval tak na obvinenia ukrajinských úradov, ktoré ho zaradili na zoznam ôsmich štátov snažiacich sa "legitimizovať" zmienené referendá. TASR informuje podľa správy stanice BBC.

Uruguajské ministerstvo zahraničných vecí na Twitteri uviedlo, žena referendá nevyslalo pozorovateľov a ani "nepodporuje žiadne kroky zamerané na legitimizáciu násilnej okupácie častí ukrajinského územia".

Na referendách sa zúčastňuje "ako jednotlivec" uruguajský politik Sebastian Hagobian, člen opozičnej ľavicovej koalície Frente Amplio (Široký front). Podľa úradov v Montevideu to však "nekompromituje ani nijakým spôsobom neovplyvňuje pozíciu Uruguaja a jeho vlády".

Ukrajinské úrady nedávno uviedli, že Uruguaj spoločne s Bieloruskom, Sýriou, Egyptom, Brazíliou, Venezuelou, Togom a Juhoafrickou republikou "patria ku krajinám, ktoré údajne podporujú legitimitu" referend organizovaných Ruskom v okupovaných častiach Ukrajiny. Európska únia v utorok oznámila, že voči organizátorom týchto referend zavedie sankcie.